pesonen

”En viktig reform”

Annelie Pesonen, 47 år, bor i Hedesunda söder om Gävle. Är arbetslös sedan 10 juni i år efter jobb som operatör på olika industrier i många år, senast Habia Cable i Söderfors.

– Sedan jag blev arbetslös har jag fått ut 9 000–10 000 kronor i månaden efter skatt. Jämfört med när jag arbetade har jag tappat 8 000 kronor i månaden.

– Jag är lyckligt lottad, eftersom min man har jobb. Vi klarar oss, även om det inte går att lägga undan pengar till semestern som vi gjorde tidigare. För den som är ensam är det tufft.

– Det höjda a-kassetaket är en viktig reform. Jag ser inte a-kassa som bidrag, som politikerna gör. Det är en försäkring som jag betalar till varje månad, vare sig jag jobbar eller är arbetslös.

– A-kassan borde följa med inflationen. Arbetsmarknaden kräver att du ska ha tillgång till bil och dator. Har man inte det är det svårt att få jobb, särskilt för mig som har fyra mil till närmaste större stad.

– Jag söker jobb, och är lite hoppfull. Jag var på intervju hos ett bemanningsföretag i förra veckan. Jag har C-körkort för lastbil och olika truckkörkort. Förutom olika truckar kan jag köra hjullastare och kranar. Det borde vara en fördel.

 

susanne-karlsson

”Det gör stor skillnad”

Susanne Karlsson, 54 år, bor i Norrköping. Sades upp i juni 2014 efter 17 år som maskin­operatör på Whirlpool.

– De sista två åren på Whirlpool kändes det att något var i görning­en. Beskedet att tillverkningen skulle flytta till Italien var frustrerande. Men tack vare ett bra avtal mellan IF Metall och Whirlpool fick jag 13 betalda månader då uppsägningstiden och avgångsvederlaget räknas samman. Den 12 augusti 2014 började jag en utbildning i administration. Genom skolan fick jag en praktikplats på Anticimex, där jag också fick sommarjobb.

– Jag har haft tur som har fått ett års erfarenhet från ett nytt område. Jag söker nu jobb inom kundservice. Men det är 200–300 sökande till varje ledig plats, så jag är inställd på att bredda mig.

– Sedan den 27 augusti stämplar jag. Med det gamla taket skulle jag få 9 000–10 000 kronor i månaden efter skatt, ungefär hälften av vad jag har fått i lön. Så att taket höjs är givetvis jättebra, det gör stor skillnad.

– Barnen är vuxna och min sambo har jobb, så jag kommer att klara mig ekonomiskt. Socialt är det svårare. I min ålder … kommer jag inte ut i arbetslivet inom två år ser det mörkt ut.

 

Magnus-Johansson

”Ändå blir det inte lätt att klara sig”

Magnus Johansson, 39 år, bor i Enköping, arbetslös sedan tre veckor. Har varit allt-i-allo på ett företag som inreder ÖoB-butiker.

– När jag blev arbetslös fick jag tala med hyresvärden och be dem förskjuta datumet då hyran för augusti ska betalas.

– Lönen när jag jobbade låg långt över de 18 700 kronor i månaden som har varit taket i a-kassan hittills. Det känns bra att taket höjs nu, det gör stor skillnad. Jag kommer att få 875 kronor i dagpenning i stället för 680 kronor.

– Ändå blir det inte lätt att klara sig. A-kassan kommer bara att räcka till hyra och mat. Jag bor ensam med min katt, det hade varit betydligt enklare om jag hade delat de fasta kostnaderna med en sambo.

– Jag jagar jobb för fulla muggar. Ringer runt till företag jag känner. Första veckan sökte jag 20 jobb, på tre veckor har jag sökt 50. Jag klättrar på väggarna om jag måste vara hemma. Jobb så fort det går, det är min plan.

 

LÄS OCKSÅ

På måndag höjs a-kassan – efter 13 år

• Facket sparar pengar på inkomstförsäkringar när a-kassetaket höjs