Facken sparar stora pengar på sina inkomstförsäkringar när staten höjer taket i a-kassan. Nu diskuterar Folksam och LO-förbunden om inkomstförsäkringen kan tas ut från dag 101 i arbetslöshet, i stället för dag 1.

A-kassan har hittills ersatt 80 procent av inkomster upp till 18 700 kronor i månaden. Den som tjänar mer har förlorat mycket pengar vid arbetslöshet. Därför har de flesta fackförbund (med IF Metall och Byggnads som viktiga undantag) tecknat inkomstförsäkringar för sina medlemmar. De kompletterar a-kassan så att man får ut 80 procent även på högre inkomster.

Många arbetslösa får alltså inte mer i plånboken då a-kassan höjs: De har redan 80 procent av lönen. Enda skillnaden blir att mer av ersättningen kommer från a-kassan, mindre från inkomstförsäkringen.

Däremot minskar fackens kostnader för inkomstförsäkringarna drastiskt. För Livs, vars inkomstförsäkring gäller i 200 dagar, beräknas kostnaden minska från 85 kronor per medlem och månad till 45–60 kronor. För andra LO-förbund, vars inkomstförsäkringar gäller i 100 dagar, kan besparingen bli större.

Unionen, vars medlemmar ofta har inkomster även ovanför det nya a-kassetaket, räknar med att spara 30 procent.

Men de nya ersättningsnivåerna skapar oklarheter. A-kassan kommer att ersätta 80 procent av inkomsten upp till 25 025 kronor i månaden de första 100 dagarna. Därefter sjunker ersättningen kraftigt.

En LO-medlem med 25 000 kronor i månadslön skulle då kunna lita till a-kassan de första 100 dagarna som arbetslös – och låta inkomstförsäkringen träda in först från dag 101. På så vis får hon 80 procent i 200 dagar. Försäkringsvillkoren ser inte ut att hindra detta, säger Håkan Svärdman, analytiker vid Folksam.

– Det är inte givet att de 100 dagarna i inkomstförsäkringen måste tas ut från dag 1.

Men både Folksam och LO-förbunden är osäkra på vad som gäller, och diskuterar just nu hur försäkringarna påverkas av det nya taket. Ett möte skulle hållas igår, torsdag, för att räta ut frågetecknen.

En del LO-förbund vill använda besparingen på inkomstförsäkringen till att förbättra sina medlemsförsäkringar. Andra behöver stärka sina finanser.
– Vårt mål är att få ner våra kostnader, säger Helena Eriksson, ekonomichef hos Elektrikerna.

 

LÄS OCKSÅ

På måndag höjs a-kassan – efter 13 år

Annelie Pesonen i Hedesunda får råd med lite mer. Foto: Pernilla Wahlman

Annelie Pesonen i Hedesunda får råd med lite mer. Foto: Pernilla Wahlman

• ”Det känns bra att taket höjs nu, det gör stor skillnad”
Arbetslösa Annelie Pesonen, Susanne Karlsson och Magnus Johansson om hur höjningen påverkar dem