Nu har det hänt i Sverige. Lastbilschauffören Zandra Zöller hittade flyktingar i en trailer i Göteborgs hamn, rapporterar Transportarbetaren.
– Jag blev livrädd och körde direkt till vakten, säger hon.

Vid 18-tiden i tisdags kväll när Zandra Zöller hämtade en kapelltrailer som anlänt från England hittade hon två män i lasten.

De stod alldeles innanför bakdörrarna på trailern i ett litet tomt utrymme framför lasten.
– Jag blev totalt överrumplad. Det fanns ett stort hål i kapelltaket som släppt in massor av regn. Männen hade hängt upp kläder på tork, berättar hon för Transportarbetaren.

Zandra Zöller körde ekipaget direkt till vakten. En av männen försökte fly men greps senare. Det visade sig att tre män gömt sig i det lilla utrymmet.

Under de 12 år som hon kört dessa transporter är detta det mest dramatiska hon har varit med.
– Direkt när jag öppnade bakdörrarna fick jag skräckbilder från England och Frankrike på näthinnan. Att hitta döda människor på flaket vill jag inte ens tänka på, säger Zandra Zöller till Transportarbetaren.

Bland yrkesförare och transportarbetare har vaksamheten ökat sedan 71 flyktingar hittades döda i en övergiven lastbil på de österrikiska motorvägarna.

I den svenska transportbranschens utbildning för yrkeskompetensbevis ingår ett avsnitt om människohandel och hur flyktingsmuggling kan upptäckas.
– Vi uppmanar våra chaufförer att vara oerhört försiktiga och kontakta tull och polis när man misstänker något, säger Lars Lindgren, förbundsordförande i Transport, i ett medieuttalande.

 

LÄS ÄVEN

Transportarbetaren: ”Flyktingar i lasten – lämna bilen och larma