Vesna Precopic. Foto: Vilhelm Stokstad

Vesna Precopic, rektor på Fryshusets nystartade grundskola i Kista, ser fram emot hösten. Förutom att hon ska starta en ny skola, gläder hon sig åt nya kolleger – alla nyanställda med lärarlegitimation.

– Vi hade många kvalificerade som sökte, för oss har legitimationskravet aldrig inneburit problem – tvärtom, säger hon.

Trots att Vesna Precopic har situationen under kontroll oroar hon sig för hur legitimationskravet kommer att påverka landets skolor till en början.

– Det kommer att slå hårdast mot dem som redan har det svårt. De kvalificerade lärarna kommer att söka sig till skolor där de får det bättre. Och de elever som verkligen skulle behöva dessa lärare blir de stora förlorarna.

Men i grunden är Vesna Precopic ändå positiv till legitimationsreformen, som hon anser är ett steg i rätt riktning för att få ordning på svensk skola.

– Vi behöver hela tiden ha elevens bästa framför ögonen. Och legitimerade lärare är ett sätt att kvalitetssäkra undervisningen.

För att lärarna på Fryshuset ska kunna fokusera på undervisningen har Vesna Precopic anställt ytterligare 14 personer.

– Det är bland annat passionstränare – som undervisar eleverna i dans och basket. Under hösten kommer vi också att anställa lokala personer, som barnen känner igen och som kan fungera som stöttande vuxna på rasterna.

– Jag vill att lärarna på min skola ska fokusera på undervisningen och ingenting annat, säger hon.