Erik-webbkronika

Chefen från helvetet har vi nästan alla stött på.

Min mötte jag på en liten tidning.

Hen hade märkt sina pennor med sitt namn för att ingen skulle ta dem. Fattar ni! Pennor märkta med namn …

Ibland kom hen in på mitt rum och strök av tangentbordet med en fuktig trasa. Det var tydligen för smutsigt och skiten skulle demonstrativt torkas bort framför mina ögon. Som nybakad journalistvikarie var jag ett lätt byte och kritiken jag fick ta emot serverades alltid i en marinad av elakhet.

Men allt det där är bara småkrafs inser jag efter att ha läst en artikel i New York Times om hur anställda på Amazon har det.

På internetvaruhuset kritiseras cancersjuka och kvinnor som precis fått missfall för att de inte orkar hänga med i det höga arbetstempot. Företagskulturen uppges vara usel. Många gråter på jobbet. Anställda uppmanas kritisera kolleger. De som det går sämst för blir uppsagda enligt en darwinistisk tanke som går ut på att de ”svagaste” ska bort, vittnar en före detta personalchef om.

Ytterst ansvarig för arbetsmiljön är företagets vd Jeff Bezos.

När världsfacket IFS förra året hade en omröstning om vem som var världens sämsta chef var det just han, Jeff Bezos, som fick den föga smickrande utmärkelsen. Fackets kritik var väntad och några större förändringar ledde det inte till. Men nu när artikeln i New York Times kom ställde sig Amazoncheferna på tårna. Varumärket riskerar att solkas ned och det kan bli dyrt. Jeff Bezos fattar det. Därför skrev han i veckan ett mejl till sina anställda. Han skriver att det vore galet att jobba på ett företag som har så dålig arbetsmiljö som det skrivs om i tidningen. Att bolaget använder sig av tillfälliga anställningar och gör allt för att pressa lönerna håller han inte med om.

– Läget är inte alls så illa, förklarar han och uppger att han inte känner igen bilden av sitt bolag.

Och så kan det ju vara. Vissa tycker att en arbetsplats kan vara pest och andra älskar den. Förutsättningarna ser olika ut beroende på vem man är och vilken roll man får.

Med sin förmögenhet på 30,5 miljarder dollar hamnade Jeff Bezos förra året på 15:e plats på tidningen Forbes lista över de rikaste amerikanerna.

 

LÄS OCKSÅ

• Världens värsta chef försvarar sig