Tobias Baudin är oroad över SD:s framgångar. Foto:  Rickard Nilsson

Tobias Baudin är oroad över SD:s framgångar. Foto: Rickard Nilsson

LO vill se en bred överenskommelse mellan S och M om migrationspolitiken.
– Det viktiga är att få ordning och reda i mottagandet, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Han gör utspelet efter att Sverigedemokraterna för första gången i en opinionsundersökning, Yougov, är Sveriges största parti.

– Jag tycker att regeringen borde sätta sig ner med Moderaterna för att komma överens om en migrationspolitik, det skulle ge en bred överenskommelse som håller för framtiden, säger Baudin.

Han tillägger att det till exempel är viktigt att få klarlagt om det är okej för vissa kommuner att tacka nej till flyktingar, samt att få igång arbetet med jobb och utbildning för de som kommer. Mer än så vill ha inte gå in på vad ”ordning och reda” ska innebära.

SD får i mätningen från Yougov som publiceras i Metro 25,2 procent av väljarstödet, medan S får 23,4 och M 21,0 procent. Yougovs mätningar har ifrågasatts eftersom de görs via en självrekryterad webbpanel. SD brukar ligga lägre i andra opinionsinstituts mätningar, men har gått upp där också.

Tobias Baudin ser med oro på SD:s uppåtgående trend i opinionen. Han menar att det i grund och botten är ett resultat av att det ”inte finns någon konflikt om jobben”. Då tar debatten om invandring och tiggare över.

– I avsaknad av en ordentlig politisk debatt om den massarbetslöshet vi har så tar andra ämnen över, säger Tobias Baudin, som förväntar sig breda, offensiva satsningar i höstbudgeten från regeringen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kallar mätningen för en ”symbolisk milstolpe”. Hans partisekreterare Richard Jomshof tycker att resultatet är ”helt otroligt”.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors tror inte att de övriga partierna skulle kunna stoppa SD:s växande opinionsstöd med förslag om att förbjuda tiggeri eller strama åt asylmottagningen, det vill säga att närma sig SD:s ståndpunkter.

– Ser man till Danmark så har inte det missgynnat Danskt Folkeparti. Det man gör är att legitimera de åsikterna och visar då indirekt att SD hade rätt, säger Hinnfors.

Hinnfors tycker att de borgerliga partierna, utom C, hittills bara har anpassat sin politik ”lite grann”, till exempel genom att föreslå tidsbegränsade uppehållstillstånd.

– Men det är väldigt långt avstånd till SD.

Däremot pekar Hinnfors på att partierna sedan länge pratat allt mer om SD:s hjärtefrågor.

– Jag blev lite förvånad över (S-ledaren Stefan) Löfvens sommartal när han ägnar så otroligt mycket kraft åt brott och straff och en del på tiggare och väldigt lite om Socialdemokraternas traditionella huvudfråga: jobb.

En bättre strategi för de övriga partierna vore, enligt Hinnfors, att prata mer om sina egna hjärtefrågor, till exempel ekonomi, jobb och skola, samt leverera konkreta reformer på de områdena.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tror att det stora fokuset på migrationsfrågan i debatten påverkat opinionsstödet för SD

– Där är Sverigedemokraterna förhållandevis starka, det är huvudförklaringen till den här opinionsutvecklingen, säger han till TT:

Han är självkritisk till den politik som Moderaterna fört på området:

– Moderaterna har inte ett tillräckligt högt förtroende i dessa frågor, och det är därför som vi nu utvecklar vår politik, säger Tobe.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin anser att Socialdemokraterna tar invandrings- och integrationsfrågan på allvar.

– Migrationsministern jobbar med fler statliga anläggningsboenden på olika sätt. Det ska bli mer ordning och reda och alla kommuner ska vara med och bidra i asylmottagandet, säger hon.