Det är grönt ljus för företag att säga upp anställda utan motivering. Så tolkar en domstol i Zimbabwe arbetsmarknadslagen och kaos bröt ut. Tusentals blev hastigt uppsagda och fackliga som protesterade arresterades.

– Jag var en av sju som polisen arresterade, säger Japhet Moyo, generalsekreterare för centralorganisationen ZCTU till Arbetet.

Det har varit oroligt på landets arbetsmarknad sedan en domstol slog fast att företag kunde varsla anställda utan motivering. Tre månader efter varslet var de tvungna att lämna sitt jobb.

Den senaste månaden har många företag utnyttjat möjligheten. Enligt facket har minst 15 000 sagts upp. Andra källor uppger att det kan vara mer än 20 000 förlorade jobb, vilket fått stor effekt på landets arbetsmarknad där 80 procent bedöms sakna en vanlig anställning.

Att så många förlorat sina jobb under kort tid har lett till ett stort missnöje med sittande presidenten Robert Mugabe som 2013 vann valet med bland annat löften om skapa två miljoner nya jobb.

Facket ZCTU har kraftigt protesterat mot tolkningen och krävt att lagen ska göras om.

Den 10 augusti greps Japhet Moyo och sex av hans fackliga kolleger från centralorganisationen. Efter några timmar släpptes de dock.

De kraftiga reaktionerna har lett till att frågan om en lagändring har snabbehandlats. På tisdagen ska landets parlament ta ställning till att ändra lagen. Enligt de förslag som ligger kan arbetsgivaren välja att återanställa de som sagts upp eller betala ersättning till de uppsagda – en månadslön per två år i anställningstid. ZCTU anser att ersättningen är för låg och att förslaget om en ändring i arbetsmarknadslagen inte heller går tillräckligt långt för att stärka kollektivavtalen på landets arbetsmarknad. Facket välkomnar dock andra delar av förslaget som bland annat innebär att höja lägsta ålder för att arbeta, från 13 till 16 år.

Läs även:

Våldslandet

Viktigt val för facket

Arméns hot oroar inför valet i Zimbabwe