Det tickar på. Fortare än man anar är den där – dagen för pension, (förhoppningsvis, det finns ju värre alternativ). Det där biologiska tickandet gör mig lite nervös.

I det läget kan man trösta sig med Karl-Ivar Litz i Köping. Han tickar på mot 70 och bygger bara på.
”Man slår inte av på farten bara för att man blir äldre”, säger Karl-Ivar till Arbetets reporter, Mårten Martos-Nilsson.

Karl-Ivar Litz har varit snickare i 55 år och tycker om att fortsätta jobba. För många handlar arbetet efter 65 mer om pengar. Pensionen urholkas stadigt.

I Sverige går utvecklingen att alltfler jobbar efter pensionen snabbare än i andra europeiska länder. Fortfarande är de flesta som gör så egna företagare. Men det blir också allt vanligare i LO-branscherna.
Jag hoppas att jag också kommer att få välja mellan att orka – eller att klara mig ekonomiskt ändå.

Kanske får man chansen hos ett bemanningsföretag med specialiteten ”äldre människor” – som Go Veteran.
Go veteran startades för några år sedan och erbjuder äldre arbetskraft, (även om jag ställer mig frågande till gränsen 40 år, när jag var 40 var jag ung som en lärkbebis).

Det finns positiva tolkningar av det faktum att allt fler jobbar efter 65. I Sverige är vi extremt åldersfixerade. En ultimat rekrytering är en 30-åring med dubbla akademiska examen, 15 års yrkeserfarenhet och en social förmåga i nivå med Jesus.

Go veterans VD Michael Strauss tänker fräschare:
”Precis som vi lever i ett mångkulturellt samhälle och det därför bör vara olika etniciteter på en arbetsplats eller i en arbetsgrupp så bör det även finnas människor från olika generationer i skilda åldrar.”

När du läst om Go veteran och Litz – avsluta med Lennart Lundquists krönika. En underbar berättelse om gamla morfar.

Det var förr i tiden. Då äldre herrar regelbundet lyssnade på radioapparaten, drack en halv lättöl till middagen och kommunicerade så lite som möjligt och helst då med grymtningar.

Det finns en lockelse i det också. Kanske är det där framtiden gömmer sig – det där datumet som tickar närmare snabbare än vi anar.