Hockeybarnen tar för sig av lunchen som serveras av Hanna Högnelid och Rasmus Bergqvist. 
Foto: Carl von Scheele

Möjligheterna till feriearbete för skolungdomar skiftar starkt och beror på var i landet de råkar bo. Hanna och Rasmus i Hofors har dragit vinstlotter. Kommunen garanterar alla unga sommarjobb.

På några sekunder förvandlas Hoforshallen från en sommaröde idrottsanläggning till en orkan av stoj. In dundrar ett gäng unga hockey­lirare från bruksortens klubb. Grabbarna på sommarlägret ska ha lunch efter förmiddagens träning i isladan en bit bort.

Bakom grytorna står sommarjobbarna Hanna Högnelid, 18, och Rasmus Bergqvist, 16. Med vänliga händer slussar de hungriga spelare förbi ris och korv Stroganoff. ”Mjölken är slut”, hörs någon ropa från änden av utskänkningsbordet.

Strax måste byttan med korv bytas mot en ny. Hockeyträning kräver stora portioner.

När matstojet lugnat sig berättar Hanna om sin ansökan, som hamnade snett. Hon hade önskat sig biblioteket, men höll på att bli utan sommarjobb.

– Kommunen sa att de kunde lösa det med den här tjänsten istället. Det var snällt att trots allt fixa ett sommarjobb åt mig.

Hon trivs, inte minst mot bakgrund av att hon nästa vår tar studenten på restaurangprogrammet.
– Här är det inte samma arbetsuppgifter varje dag. Vi träffar nya människor hela tiden och våra jobbarkompisar är snälla och trevliga.

Rasmus nickar instämmande. Han hade också valt biblioteket i första hand.
– Men det hade nog varit ett felval. Här finns mycket att göra hela tiden.

Inte minst trivs ungdomarna med att ta eget ansvar. Personalen visar hur de brukar städa och hålla ordning. Sedan får Hanna och Rasmus fortsätta med uppgiften på egen hand, både i idrottshallen och badanläggningen.

Daniel Johansson är pappa till sommarjobbsgarantin.

S-politikern Daniel Johansson, som en gång kom in i politiken när han som 14-åring krävde en kommunal konstgräsplan, är pappa till den sommarjobbsgaranti som Hofors kommun har. Den S-ledda kommunen är en av mycket få som satsar på detta sätt.

Alla unga, som är 16, 17 och 18 år och vill ha ett sommarjobb får 60 timmars arbete till en timlön av 75 kronor. Vanligtvis jobbar de 6-timmarsdagar i två veckor.

– Det är ingen lång period. Det kanske inte heller är meningen. Här får de unga för första gången sätta tårna på arbetsmarknaden och se vad arbetslivet är.

Daniel har nyligen flyttat sitt politiska arbete från ungdomsförbundet till partiet. Garantin var från början ett SSU-förslag.

− Vi satt och spånade en dag och tänkte på att vår kommun har många möjligheter att ge ungdomarna feriejobb med sina idrottsanläggningar, turismen, barn- och äldreomsorgen.

− Med lite pengar får kommunen väldigt mycket. Det handlar om kanske en halv miljon extra per år. Mer kostar inte garantin.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU släppte nyligen en rapport om villkoren för sommarjobbande ungdomar. Chanserna att få jobb är rena lotteriet och styrs av bostadsort. SSU understryker hur viktigt det är att få de första erfarenheterna från arbetsmarkanden och hur den som åtminstone haft feriepraktik lättare får jobb i framtiden.

På kommunkontoret i Hofors berättar Ritva Snellman att 150 sommarlovslediga ungdomar ville utnyttja garantin och tog ett feriejobb.

− De får göra arbetsuppgifter som behövs tillfälligt och har alltid en mentor i närheten. Samtidigt ska det vara meningsfullt arbete. De kan till exempel gå in som ferieledare och tillsammans med en fritidsledare skapa aktiviteter för barn, säger Ritva Snellman.

På idrottshuset går fritidschef Rolf Larsson omkring och myser över hur duktiga hans ungdomar är.
− Min fasta personal är också ung. Två av dem är bara 23 år och började här som praktikanter en gång i tiden. Jag tycker det här är jättebra.

När tidningen Arbetet är på väg att lämna idrottshuset kommer nästa feriejobbare Sarah Johansson, som gick på sitt pass klockan 14 på eftermiddagen. Hon håller med om att jobbet är fritt, ansvarsfullt och varierande. Snart kommer horden av hockeykillar tillbaka när middagen ska serveras.

Sarah är nöjd med de 4 500 kronor som hon får i handen när sommaren är slut.
− Ja, det är en väldigt bra lön för att jobba i tio dagar.

 

LÄS OCKSÅ

• SSU har kartlagt sommarjobben: ”Många kommuner satsar bara halvhjärtat”

• Regn – då bryter arbetsgivarna avtalen

fakta

Hofors sommarjobbsgaranti

• 16-, 17- och 18-åringar erbjuds feriepraktik.

• 60 timmar sammanlagt

• 10 dagar med 6 timmar jobb vanligaste lösningen

• Lön 75 kr/h

• Det ger 4 500 kr

• Villkoren förhandlade med facket.