En olaglig handel med arbetstillstånd pågår i Sverige, där flyktingar från Syrien kan betala 250 000 kronor för ett tillstånd. LO anklagar nu svenska arbetsgivare för att missbruka systemet med arbetstillstånd.

Fler syrier än någonsin får arbetstillstånd i Sverige. En del av tillstånden till desperata flyktingar kan kosta mellan 100 000 och 250 000 kronor styck, uppger SVT Nyheter.

– De som tar betalt för arbetstillstånden till flyktingar är personer som har kontakt med olika företag som kan anställa, säger Fadi Al-Aieshy, flyktingjurist, som har hört flera flyktingars vittnesmål.

För att en person från Syrien ska få ett jobb som utannonseras hos arbetsförmedlingen krävs endast att jobbet finns där i tio dagar, uppger SVT Nyheter.

Migrationsverket kontrollerar inte sanningshalten i annonsen.

– Tidigare kunde Migrationsverket göra en rimlighetsbedömning, en så kallad arbetsmarknadsprövning, men den lagen togs bort 2010. Den dåvarande alliansregeringen ville göra det enklare att anställa personer från länder utanför EU, eftersom behovet av arbetskraft inom framför allt vården beräknades öka kraftigt, säger Johan Arvidsson Wemmert, enhetschef på Migrationsverket, till SVT Nyheter.

LO anklagar svenska arbetsgivare för att missbruka systemet.

– Det är så uppenbart att det är missbruk av reglerna i dag. Vi tror det förekommer både med hjälp av släktingar, men att det också förekommer betalningar, säger Thord Ingesson, LO:s migrationspolitiske expert, till SVT Nyheter.