Nationella bombskyddet har analyserat det pulver som skickats till SVT Nyheter Blekinges redaktion i Karlskrona. Redaktionen har i veckan fått ta emot hot efter publiceringen om Jimmie Åkessons (SD) fest där Ultima Thule spelade.

En reporter hittade kuvertet med vitt pulver i postfacken under onsdagsmorgonen. Efter larmet satte polisen upp avspärrningar och nationella bombskyddet kopplades in för att analysera kuvertets innehåll på plats. Den SVT-medarbetare som öppnade brevet och som suttit isolerad i lokalen under morgonen fördes ut ur huset under eftermiddagen och togs ut till räddningstjänstens saneringsstation för vidare undersökning.

Vad och vem som låg bakom pulverbrevet är ännu oklart. Enligt den tillfälligt ansvariga utgivaren Lotta Orstadius så har redaktionen fått ta emot hot efter publiceringen om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sommarfest där det kontroversiella bandet Ultima Thule spelade.

– De telefonsamtal och de hot som har kommit kan ha ett samband med de publiceringarna som handlar om Jimmie Åkesson och Ultima Thule, säger Orstadius till TT.
– Vi följer händelseutvecklingen. Tyvärr är det inte ovanligt att redaktioner blir utsatta för sådant här.

Försändelsen visade sig till slut vara ofarligt vetemjöl och avspärrningarna hävdes under eftermiddagen.

– Sedan ska kuvertet genomgå en teknisk undersökning för att se om det finns några spår, till exempel fingeravtryck, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral till TT.

Ärendet rubriceras som olaga hot.

 

Fakta

Flera fall av pulver i brev

Strax efter årsskiftet tog flera ställen i landet emot brev med vitt pulver. Det handlade om allt från regeringskansliet i Stockholm till Kronofogden i Malmö. I Gällivare fick ett bostadsbolag ett misstänkt brev och på postterminalen i Umeå gick ett misstänkt kuvert sönder, vilket ledde till att över 600 000 brev försenades. I flera fall har innehållet visat sig vara mjöl. Det är svårt att sprida smitta i brev, enligt Magnus Normark som är analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Anledningen är att det krävs mycket kvalificerad kompetens och avancerad utrustning för att få materialet att behålla sin sjukdomsalstrande förmåga, enligt Normark.