Asbestsanering

Foto: Arbetsmiljöverket

Det totalförbud mot asbest, som infördes för mer än 30 år sedan, har räddat hundratals byggnadsarbetare från cancer i lungorna. Det visar en ny studie från Umeå universitet.

Det var under 1970-talet som många inom byggbranschen började drabbas av allvarliga tumörsjukdomar som orsakats av asbest i lungorna. De hade andats in asbestfibrerna som spreds via byggdamm. Särskilt drabbade av cancertumörer var rörmokare och isolerare.

Nu visar en ny forskningsstudie att asbestförbudet från början av 1980-talet har räddat många liv. Enligt studien hindrar förbudet varje år 24 fall av dödlig lungsäcks- och lungcancer.

– Effekten av det förebyggande arbetet mot asbest kommer nu, med 30 års fördröjning. Det visar att det kan ta tid att se effekterna av ett förbud mot ett hälsofarligt material som asbest, säger Magnus Svartengren, överläkare vid Arbetsmiljöverket.

Studien bygger på att man följt upp personer som började sitt arbetsliv i mitten av 1970-talet och är gjord av forskare vid Umeå universitet. Den har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Public Health. Artikeln kan laddas ner här.

Läs mer: 100 000 dör av asbest varje år

Asbest

Asbest har använts sedan en lång tid tillbaka tack vare värdefulla tekniska egenskaper, som hög mekanisk hållfasthet och god ljud- och värmeisolerande förmåga. Asbest har exempelvis använts som brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationssystem och soprum, som värmeisolering i rör och värmepannor, bullerdämpning i golvplattor, i underskikt till plastmattor och i fix och fog till kakel. Damm som innehåller asbestfibrer svävar i luften mycket länge eftersom de är mycket lätta.