Fyraårsdagen av terrordåden i Norge högtidlighålls i dag. Bland annat öppnas ett informationscenter om terrordåden den 22 juli 2011 i Oslo.

Utställningen finns i Høyblokka, den byggnad i regeringskvarteren där Anders Behring Breivik sprängde en bilbomb innan han åkte vidare till sommarlägret på ön Utøya och begick en massaker.

Fler än 500 överlevande, anhöriga till Breiviks sammanlagt 77 dödsoffer och räddningsarbetare visades runt i det nya informationscentret i går.

I ett minnesrum finns porträtt av dödsoffren. I ett annat rum — som tidigare var en restaurang — hänger en 17 meter lång tidslinje med privata bilder, material från nyhetsmedier, twitterbudskap och annan information om händelserna.

Norges statsminister, Høyreledaren Erna Solberg, höll tal under minnesceremonin.

– Vi stod upp för de värderingar som är viktiga för oss: demokrati, öppenhet och tolerans. Att ta vara på dessa värderingar kräver en extra insats, säger hon.

Den nuvarande ledaren för AUF Mani Hussaini varnade för den växande extremismen i Europa i sitt tal. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var statsminister i Norge då, och är på plats i dag.

– Jag var med om att landet jag ledde blev utsatt för en terrorattack, och att partiet jag leder och har starka band till, blev angripet. Därför är det här något jag personligen varit engagerad i, sade han.

Sprängningen i Oslo krävde åtta liv. På Utøya sköt Breivik ihjäl 69 människor.

 

Läs Arbetets tidigare artiklar om Utøya:

 

Foto: Thomas Winje Øijord

Foto: Thomas Winje Øijord