Instegsjobbare utnyttjas systematiskt av arbetsgivare. Nu kräver facket att Arbetsförmedlingen inför hårdare kontroller.

Nu larmar hotell- och restaurangfacket om att nyanlända med instegsjobb systematiskt utnyttjas av arbetsgivare.

– Arbetsförmedlingen måste införa bättre kontroller. Det är viktigt att vår bransch är öppen för personer som behöver komma in med olika typer av bidragsanställningar. Men att det inte sker någon uppföljning och att personer går in och ut mellan olika bidragsanställningar,  det är orimligt, säger Malin Ackholt till Sveriges radio, Ekot.

Ekot har träffat Hamzah Tibahs som arbetat på sju olika restauranger, alla med instegsanställningar där Arbetsförmedlingen betalat 80 procent av hans lön. Han säger att det första restaurangerna frågar är om han får pengar från Arbetsförmedlingen. Vid ett tillfälle stod det i kontraktet att han hade 20 000 kronor i lön, men i stället betalade arbetsgivaren bara ut 10 000 kronor, samtidigt som hen fick 16 000 kronor i bidrag (80 procent av lönen) från Arbetsförmedlingen.

Enligt Arbetsförmedlingen finns inga säkra uppgifter på hur många instegsjobbare som får sina bidrag stulna av arbetsgivare.

– Avviker lönen från den som beslutet är fattat på så att det syns, då agerar vi ju. Men det kan stämma på papper och sedan finns det en dold agenda, och det är ju något vi inte kan se, säger Eva-Lena Edberg, chef för kontrollenheten på Arbetsförmedlingen, till Ekot.