De svenska storbolagen står på stadig mark, visar veckans rapportflod. Men det är ingen garanti för industrijobben i Sverige – snarare tvärtom, anser bedömare. Kostnaderna pressas när bolagen jagar vinster.

Att döma av börsreaktionerna på veckans digra rapportskörd har det varit en blandad kompott av glada överraskningar och besvikelser. Men som helhet är signalen att de svenska storbolagen står stabilt, anser aktiestrategen Mattias Eriksson.

– Bolagen tjänar mycket pengar. Framför allt inom verkstadssektorn sticker svenska bolag ut i ett globalt perspektiv som väldigt välskötta, säger han.

Vd:arna är fortfarande försiktiga i sina uttalanden om framtiden.

– Och det är väl klokt. Men den globala ekonomin förbättras. Överlag ser Europa trots allt stabilt ut och Nordamerika förbättras. Orosmolnet är Kina.

Lars Jagrén, chefsekonom på fackförbundet Unionen, gör samma analys utifrån rapporterna.

– Vinsterna hjälps också upp av den svaga kronan. Det är en av de saker vi har pekat på som gör att exporten nog kommer att utvecklas bättre framöver, säger han.

Men att de svenska bolagen står stabilt är ingen garanti för jobben.

– Det kan fortfarande innebära att man drar ner i Sverige, för att det finns billigare produktion någon annanstans, säger Mattias Eriksson.

Svag tillväxt generellt i världen pressar bolagen att fokusera på kostnaderna för att få upp vinsterna. Till exempel konstaterar Volvos tillförordnande vd Jan Gurander att fler effektiviseringar kvarstår att genomföra.

Men analysen gäller framförallt den exporterande tillverkningsindustrin, påpekar Lars Jagrén.

– Där kan man nog se den faran fortfarande. Men tittar man på tjänstesidan och mindre företag med Sveriges som marknad ser det annorlunda ut, säger han.

Industribolagen är viktiga som draglok, men det är inte de som skapar jobben, slår han fast. Industrin köper samtidigt många tjänster.

– Så tittar man på industrirelaterade jobb har man inte den nedgången. Vad det egentligen pekar på är att strukturomvandlingen på arbetsmarknaden går fort.

Ericsson tillhörde veckans börsvinnare efter en vinst på tre miljarder kronor, mer än analytikerna hade väntat sig. Atlas Copco skriver i sin rapport att efterfrågan för gruppen kommer att öka något på kort sikt, och rusade som följd.

Men Volvo backade kraftigt efter svag orderingång och SKF föll som en sten på börsen.

Det osäkra läget i Kina dyker upp överallt.

– Västerländska bolag kan få det svårare där, om man satsar mer på inhemska leverantörer. Det är en viktig marknad, och en tillväxtmotor för hela världen, säger Mattias Eriksson, men tillägger att utvecklingen i Europa har större betydelse, som största marknad för de svenska exportbolagen.

 

Rapportfloden

17 av Stockholmsbörsens 30 största bolag har presenterat delårsrapporter den här veckan. De är:

SEB, Getinge, SKF, Atlas Copco, Alfa Laval, Investor, Nordea, SCA, Swedbank, Assa Abloy, Boliden, Electrolux, Ericsson, Sandvik, Swedish Match, Telia Sonera, Volvo.

Bland övriga bolag som rapporterat finns NCC, Saab, Axfood och Autoliv.