Försäkringskassan drogtestade skyddsombudet Irre del Barba dagen efter att hon anmält kassan till Arbetsmiljöverket. Nu kräver hon skadestånd för bland annat kränkning av föreningsrätten.

I tisdags skickade Irre del Barba, skyddsombud på Försäkringskassans kundcenter i Gävle, in en anmälan till Arbetsmiljöverket. Anmälan gällde bland annat den höga arbetsbelastningen, och det återkommande beordrade övertidsarbetet.

Dagen efter blev Irre del Barba kallad till arbetsgivaren som ville att hon skulle göra ett drogtest, och frågade om hon gick med på det.

– Jag blev förvånad, och frågade varför. De svarade att en av mina chefer hört mig säga att jag kände mig bakfull, säger hon.

Irre del Barba frågade vilken typ av test hon skulle ta och hennes chef svarade att de ville att hon skulle ta ett utandningstest för att se om hon var alkoholpåverkad.

– Jag sa att jag skulle göra det, men att jag såg detta som en direkt sanktion mot mig som skyddsombud och att jag upplevde att deras handling som kränkande.

Eftersom företagshälsovården var stängd fick Irre del Barba besöka en vårdcentral. Men istället för utandningsprov fick hon ta ett blodprov.

– Jag får alltid stora svullnader och blåmärken efter blodprov, mår illa och behöver vila. Hade jag vetat om det, hade jag bett att få ledigt efteråt. Nu var jag tvungen att gå tillbaka till jobbet, säger hon.

I dag (fredag) kom provsvaret, som var negativt.

– Om det här är ett sätt att försöka tysta mig som skyddsombud, att försöka skrämma mig för att jag följt gällande regler och lagar, så hoppas jag att de förstår att jag inte kommer att kunna tystas, säger Irre del Barba.

– Det är inte bara mig de kränker. Det är samtliga medarbetare inom Försäkringskassan.

Irre del Barba tänker nu gå vidare och stämma Försäkringskassan.

– Jag kommer yrka på både personligt och allmänt skadestånd för kränkning av förtroendeman, kränkning av skyddsombud, och kränkning av föreningsrätten, säger hon.

Elisabeth Hultgren, chef för Försäkringskassans kundcenter, vill inte uttala sig om enskilda personalärenden. Men hon säger att hon inte ser något samband mellan anmälan till Arbetsmiljöverket och drogtestet.

– Det är två helt olika saker, säger hon.

Men att ett skyddsombud, dagen efter att hon lämnat in en anmälan, skickas på drogtest utan anledning – det tycker du inte är konstigt?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda personalärenden.

Peter Karlsson är sektionsordförande för Gävleborg, Uppsala och Dalarna på ST. Han tycker att det hela är upprörande.

– När jag hörde det här blev jag oerhört förvånad. Jag ser det också som ett sätt att tysta skyddsombudet. Arbetsgivaren har gått helt över styr – det är så otroligt oproffsigt. Och då pratar vi om Försäkringskassan som arbetar för att vara förtroendeingivande. Det förtroendet har de ju helt skjutit i sank nu, säger han.