Det kostade en miljard att bygga. Nu säljs det för 50 miljoner. 500 jobb står på spel.

En grupp näringslivstoppar köper konkursdrabbade Northlands anrikningsverk i Kaunisvaara i Norrbotten.

– Vi vill göra ett sista försök. Det vore förfärligt att låta allt detta bara försvinna, säger Mats Leifland, styrelseproffs och före detta vd på byggbolaget Peab.

Leifland har varit projektledare åt fem toppchefer, bland dem Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg, som tillsammans satsat 50 miljoner i egna pengar.

Anrikningsverket bearbetar malm för vidare försäljning. 134 järnvägsvagnar ingår i priset.

Det handlar om ett svårt vågspel, enligt Mats Leifland. Går det dåligt går pengarna förlorade.

– Vi måste få ett bra avtal med LKAB om att köpa malm och vi måste ha ett transportavtal. Dessutom krävs ytterligare investeringar.

Köparna siktar på att ta ett nytt beslut om ett halvår. Om allt löst sig kan de få igen pengarna med råge. Om driften kommer i gång kan det ge 500 nya jobb.

– Men det handlar inte om vinst i första hand utan om att rädda jobb. Det brukar ju heta att först kommer sju magra och sen sju feta år. Vi hoppas att konjunkturen vänder, mineralpriserna vänder upp och driften blir lönsam. Vi tror på idén, säger Mats Leifland.

 

Fem toppchefer köper anläggningen

• Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg • Peabs huvudägare Mats Paulsson, • Vestas ordförande Bert Nordberg • Balders vd Erik Selin • Tele 2:s tidigare ordförande Bruce Grant