Wanda Dilc, 64-årig jordgubbsplockare från Polen, bor i husvagn och har inga klagomål på lönen. Foto: Rickard Nilsson

Wanda Dilc, 64-årig jordgubbsplockare från Polen, bor i husvagn och har inga klagomål på lönen. Foto: Rickard Nilsson

 

Tuffa ackord, låga löner och usla bostäder. Jordgubbsplockare har orimliga villkor, tycker facket Kommunal. Men odlarna slår ifrån sig.

Arbetsförhållandena borde få oss att sätta de billiga gubbarna i halsen, menar Mats Wingborg, journalist och utredare som är expert på bärplockares villkor.

20–30 kronor för en liter är inte okej, tycker han.

– Jordgubbar borde kosta minst dubbelt så mycket som de gör i dag, säger Wingborg.

Mats Hansson, ombudsman på Kommunal i Skåne, håller med.

– Det är ju ganska si och så med kollektivavtal för de flesta. Man jobbar på hårda ackord i stället.

Plockarna kommer från länder som Polen, Litauen, Rumänien och Ukraina och säsongen är kort. De jobbar sex–sju dagar i veckan, 10–12 timmar om dagen för några kronor litern, enligt Tommy Nilsson, ombudsman på Kommunal i Skåne.

– De bor ofta i gamla mögliga husvagnar som deras arbetsgivare odlarna köper, säger han.

Plockarna hoppas få med sig några tiotusentals kronor hem.

Polska Wanda Dilc har plockat jordgubbar i södra Sverige under snart tjugo säsonger.

– Jag kommer tillbaka för att jag trivs och är nöjd med lönen, säger 64-åringen.

Tommy Nilsson på Kommunal menar dock att om plockarna är nöjda så är det för att de lärt sig att inte räkna med att få ut en rättvis lön på rimliga villkor.

Hans Torstensson driver en jordgubbsodling som facket tycker är typisk, i Vinslöv i norra Skåne.

– Visst, husvagnarna där plockarna bor ser slitna ut, men det finns inget mögel och invändigt är det inget fel, och vi följer alla föreskrifter, ser till att det finns brandvarnare och så. Det är faktiskt inget fel på att bo i en husvagn. Det är en lösning som fungerar ekonomiskt och praktiskt för plockarna. De vill inte betala 300 kronor per natt i något hus.

Plockarna tjänar 54 kronor för 15 plockade liter, eller 3,67 kronor litern. För att tjäna lika mycket som kollektivavtalets minimilön, 110 kronor i timmen, måste man plocka 30 liter i timmen, dag efter dag — en omöjlighet, enligt facket. Inte alls, anser Hans Torstensson som säger att en plockare brukar få ihop 45 liter i timmen.

– De kommer upp i samma nivå som kollektivavtalet skulle ge. Det går inte att betala skitlöner, då kommer ingen och vill jobba, säger Hans Torstensson.

Arbetstiden är sex dagar i veckan under högsäsong, enligt Torstensson, som har cirka 200 plockare hos sig.

– Då kan det hända att man kommer upp i mer än 40 timmar i veckan, men då får man ju också mer betalt.

Hans Torstensson känner sig ständigt ifrågasatt.

– Problemet är att kollektivavtalen inte är anpassade efter säsongsarbete. Det pågår samtal mellan facket och Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet som skulle kunna lösa knutarna, säger han.

Tusentals reser till Sverige för att plocka

Ingen vet exakt hur många som kommer till landet för att plocka jordgubbar. Inom EU råder fri rörlighet för arbetskraft. Plockarna behöver inte anmäla att de anländer till Sverige. Facket Kommunal uppskattar att upp till 20 000 personer kommer varje säsong, men siffrorna är osäkra. Personer som fyllt 19 år ska ha 110 kronor i timmen enligt Jordbruksavtalet. Källa: Kommunal