Fackförbundet Seko misstänker att en klubbstyrelse i Ljusdal förskingrat 14 miljoner. Två släktingar som båda har fackliga uppdrag är inblandade.

Seko har anmält en av de två inblandade för förskingring.

– Vi går inte ut och namnger vilka det är. Vill de berätta så får de göra det, säger Jonas Pettersson, kansli- och kommunikationschef på Seko.

Arbetet har varit i kontakt med en av de två släktingarna, som vägrar svara på några frågor utan hänvisar till advokaten Anders Grahn i Falun.

– Jag vet ingenting. Jag fick det här ärendet igår och har inte hunnit träffa mina klienter ännu, säger han.

Arbetet kan dock berätta att de två inblandade är släkt. En av dem är anställd av Seko centralt och den andra är förtroendevald i Seko Väg och Ban klubb 221 i Ljusdal.

Det var Seko själva som gick ut med att de upptäckt att det inte stod rätt till med ekonomin i klubben som har cirka 2 500 medlemmar. Sedan 2008 saknas redovisning för 14 miljoner kronor. Pengarna ska ha gått till en fritidsförening inom fackklubben. Den tidigare klubbstyrelsen har inte kunnat förklara vad pengarna gått till, och i ett pressmeddelande har Seko uppgett att klubbstyrelsen suspenderats.

– Någon polisanmälan har inte gjorts, säger dock Mikael Hedström, Polisens talesperson i Gävle.

Han säger att Seko i stället för att göra en vanlig polisanmälan har skickat ärendet direkt till åklagaren Patrik Säflund som nu ska ta ställning till om han ska inleda en förundersökning. Enligt uppgifter till Arbetet kan ett åtal handla om grov förskingring, förskingring eller trolöshet mot huvudman.

För utredningen av brottet har det ingen större betydelse eftersom fallet ändå skulle hamna hos åklagaren. I stället för den vanliga vägen att gå via polisen som tar det till åklagaren går det åt andra hållet.

Sekos Jonas Pettersson säger att förbundets advokater gjort bedömningen att gå direkt till åklagaren eftersom det troligen går snabbare under semestertider.