rattfallalag

Arbetet listar de tio värsta fällorna för sommarjobbare och berättar hur du undgår dem.

För vissa blir det första sommarjobbet en smärtsam påminnelse om att arbetsmarknaden inte alltid är renhårig. Under sommaren tar LO:s sommartelefon emot frågor om vilka lagar och avtal som gäller för de som säljer glass, hoppat in i vården eller tagit en tillfällig anställning inom industrin.

I juni tog de emot 532 samtal och hittills i juli har det kommit in 275 samtal.

Katrinolofsson– Den här sommaren har de som ringt undrat om solskensavtal. Alltså om det är rätt att bli hemskickad från glasskiosken eller liknande om det är dåligt väder. Och det är inte tillåtet, säger Katrin Olofsson som jobbat med sommartelefonen i tre år.

Vad är bästa rådet för sommarjobbare?

– Kolla att företaget har kollektivavtal. Och att se till att få ett skriftligt anställningsbevis och schema där lönen står angivet samt namnet på arbetsgivaren.

 

 

De tio värsta sommarjobbsfällorna – och hur du undviker dem

paraply1 ”Det regnar så du slipper jobba i dag (men får inte heller någon lön)”

Kräv din rätt. Arbetsgivaren får inte göra så och är du uppsatt på schemat kräv din lön ändå.

 

2 ”Det behövs inget anställningsbevis”

Kräv det ändå! Utan det är det svårt att argumentera för vad ni kommit överens om. Den som jobbar mer än tre veckor har rätt att få ett anställningsbevis.

 

3 ”Du får chansen att provjobba utan lön”

Endast oseriösa arbetsgivare kommer med sådana förslag. Många gratisjobb leder bara till svett utan ersättning. Lön ska utgå för det du jobbat.

 

4 ”Jobba svart och slipp skatten”

Detta lockar chefen – men skadar du dig får du ingen försäkring och även om pensionen känns långt borta är den viktig. Det blir ingen semesterersättning, ob och ofta inte heller något arbetsintyg som du kan visa upp då du söker andra jobb.

 

vatten5 ”Du får ingen rast”

Men du har rätt att gå på toa eller dricka vatten när det behövs och rätt till minst en halvtimmes rast efter fem timmars jobb.

 

6 ”Kollektivavtalet är onödigt – vi har lika bra villkor”

Det stämmer nästan aldrig. Om de har lika bra regler som kollektivavtalet varför har de det inte då? Ofta är försäkringarna och lönen sämre på avtalslösa arbetsplatser.

 

7 ”Det är inte trakasserier, vi har bara en rolig jargong”

Låt inte chefen komma undan med det. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsmiljön är bra. Är det arbetsgivaren som trakasserar dig, vänd dig till facket.

 

solglasogon8 ”Semesterersättning? Nä, det har vi inte här”

Jo, enligt lag ska du få semestersättning, minst 12 procent utöver din lön.

 

9 Tänk på skatten

Glöm inte att lämna in ”Gröna intyget” från Skatteverket för de som tjänar under 18 824 kronor under 2015, annars drar arbetsgivaren skatt ändå.

 

10 Tänk på åldern

Särskilda regler för arbetstider/dygns- och veckovila och minst 30 minuters rast efter 4,5 timmes arbete gäller för dig som är under 18 år. Arbetsgivaren ska också göra en riskbedömning. Unga får inte utföra farliga arbetsuppgifter. Kolla med Arbetsmiljöverkets föreskrifter om vad som gäller för din bransch.

Och så några goda råd

Kräv anställningsbevis av din arbetsgivare där företagets namn står tydligt. I anställningsbeviset ska det också stå:

• Anställningsform

• Start- och slutdatum för ditt sommarjobb.

• Hur mycket du ska jobba per dag eller vecka.

• Uppsägningstiden – här kan det vara problem med både för långa och korta uppsägningstider. Det beror på vad du vill, läs i kollektivavtalet vad som gäller. Tänk på att allmän visstid innebär att du inte kan säga upp dig utan är förbunden att arbeta den tid du skrivit under för*.

• Arbetsuppgifter.

• Lön och annan ersättning.

Kolla om företaget har kollektivavtal och se till att få en egen kopia av det.

*enligt lag, om det inte finns kollektivavtal. I vissa avtal finns dock en uppsägningstid, då gäller den.