Neonatalavdelningen på Sahlgrenska i Göteborg har länge dragits med arbetsmiljöproblem. Överbeläggningar, övertidspass, stress och personalbrist tillhör vardagen. Nu anmäler tre fackförbund sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

– Man orkar inte gå till jobbet, för man vet inte när man kommer därifrån – det är kaos, säger Liselott Kjellström sektionsföreträdare på fackförbundet Kommunal, som tillsammans med Läkarförbundet och Vårdförbundet i helgen anmälde den dåliga arbetsmiljön på Sahlgrenska universitetssjukhusets östra neonatalavdelning till Arbetsmiljöverket.

Stress, överbeläggningar och övertidspass har länge varit kända arbetsmiljöproblem på avdelningen. Den dåliga arbetsmiljön har gjort det svårt att rekrytera ny personal. Och sedan en tid tillbaka saknas det minst tolv sjuksköterskor på avdelningen.

Det påverkar hela organisationen. Vi får täcka upp för syrrorna som inte finns – folk orkar inte längre. Jag har kolleger som slutat svara i telefon av rädsla för att det ska vara arbetsgivaren som vill att de ska komma in och jobba, säger Liselotte Kjellström.

Mellan januari och mars har avdelningens barnsköterskor och sjuksköterskor arbetat i snitt tre övertidspass per dygn – 94 dubbelpass på tre månader.

– Ska det vara så? Ska man behöva säga till sina barn: ”jag vet inte när jag kommer hem – ikväll eller imorgon, vi får se”. Nä, det funkar inte, säger Liselott Kjellström.

 I förra veckan accelererade situationen ytterligare.

– Bägaren rann över. Vi hade överbeläggningar och flera barn var sjuka med smittor. Personal beordrades in, flera fick arbeta övertidspass och andra konstiga kortsiktiga lösningar för att rädda situationen tillfälligt. Det ledde till att vi gjorde anmälan, säger Liselott Kjellström.

Enligt facken har inget förändrats, trots att problemen länge varit kända för arbetsgivaren.

– De håller med oss i vår kritik, men ändå tar de inte vår situation på allvar. Hade de gjort det hade de anställt fler, säger Liselotte Kjellström.

Eva Engström är tillförordnad verksamhetschef för neonatalverksamheten. Hon säger att det pågår en rekryteringsprocess, men att den tar tid.

– För varje ny sjuksköterska vi anställer är det en ganska lång upplärningsperiod, säger hon till Göteborgsposten.

Liselott Kjellström är skeptisk.

– För varje ny som anställs slutar två. Med bättre villkor och lön går det att behålla personal, och det blir lättare att rekrytera. Men det måste få kosta. De här kortsiktiga lösningarna kostar ännu mer, och är farliga för både patienter och personal, säger hon.