Kambodja tänker förbjuda facken att kritisera regeringen. Nu kräver flera fackförbundsföreträdare att svenska företag tar ställning mot lagförslaget och arbetar för rimliga villkor hos sina leverantörer.

Arbetsdagen är 14 timmar. Textilarbetare svimmar av utmattning. I snitt fyra personer om dagen dör på arbetet. Lönen går inte att leva på. Villkoren i Kambodjas arbetsliv är hårda, berättar flera fackliga företrädare i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Enligt ett nytt lagförslag ska det nu bli straffbart för fackförbund att kritisera regeringen, kräva högre löner eller bättre lagar. Fackförbunden ska också registreras och godkännas av myndigheterna. Därför vänder sig debattörerna till svenska företag med leverantörer i Kambodja: Ställ krav på regeringen att dra tillbaka det antifackliga lagförslaget.

Sannolikt föreslår den kambodjanska regeringen lagändringen för att den är rädd att krav på högre löner ska skrämma bort utländska företag, argumenterar debattörerna. Just därför skulle påtryckningar från stora företag som Ikea och H&M göra stor skillnad.

Företagen bör också presentera handlingsplaner för hur de ska försäkra sig om att deras underleverantörers anställda har rimliga villkor och rättigheter.

Bakom debattartikeln står bland annat flera LO-förbund samt Union to Union (tidigare LO-TCO Biståndsnämnd).