En läcka igår kväll uppgav att EU-länderna krävt massiva förändringar av kollektivavtal och strejkrätt för att Grekland skulle få en uppgörelse med unionen.

– Vi vet ännu inte om det är sant, säger Daniele Melli på Europafackets kommunikationsavdelning.

Strax innan klockan nio i morse blev det klart: Det blev en uppgörelse mellan EU och Grekland. Landet kan nu få låna pengar som håller deras finanssystem flytande så att bland annat löner och pensioner kan betalas ut. Vilka krav som EU ställt på förändringar av arbetsmarknaden är dock oklart.

I går kväll uppgav en läcka till Reuters att EU-länderna krävde massiva förändringar av landets arbetsmarknad. Gör en omfattande förändring av kollektivavtalssystemet, ändra strejkrätten och regelverket kring uppsägningar, skrev nyhetsbyrån. Förändringarna skulle dock grunda sig på internationell praxis.

Det här förslaget låg på bordet i går, men det är oklart om det ännu finns kvar.

– Vi vet inte. Vi har inte fått uppgörelsen utan sitter nu och analyserar vad som sades på presskonferensen tidigare i morse. Det är många rykten som florerar, säger Daniele Melli.

Inom EU finns något som kallas den sociala dialogen som innebär att unionen ska hedra uppgörelser mellan parterna på arbetsmarknaden. Dessutom så har EU enligt Lissabonfördraget inte rätt att gå in och peta i olika länders lönebildning.

Euroländerna har dessutom tidigare sagt att de vill att Grekland genomför de förändringar som de kräver inom tre dagar (på onsdag).

Om uppgörelsen direkt kör över den sociala dialogen eller inte är än så länge för tidigt att säga.

– Det är mycket som är oklart just nu. Vi återkommer, säger Daniele Melli.