Konstgräs är ett arbetsmiljöproblem för fotbollsproffs. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.

Karolina Kristenson, doktorand i idrottsmedicin, visar att herrlag som spelar på konstgräs har större risk för skador. Det gäller framför allt överbelastningsskador på underben och i ljumsk- och höftområdet.

– Om man bara tittar på de akuta skadorna med plötslig debut, som man med säkerhet kan säga att inträffade på ett visst underlag, ser man ingen skillnad i skadenivåer. Men utfallet blir annorlunda på lång sikt och om man räknar in överbelastningsskadorna, säger Karolina Kristenson till liu.se.

Hon påpekar i sin avhandling att fotbollsproffs är ett högriskyrke: Spelarna har cirka 1 000 gånger högre skaderisk än industriarbetare och ungefär hälften av dem lämnar yrket på grund av en arbetsskada.

Avhandlingen motbevisar samtidigt några vedertagna ”sanningar” inom fotbollsvärlden: Att byta underlag ofta innebär inte alls någon ökad skaderisk. Inte heller är spelare som har naturgräs på sin hemmaplan särskild skadedrabbade när de spelar borta på konstgräs.

Undersökningen gäller manliga spelare i Allsvenskan, norska Tippeligan samt Champions League.