Lika lön för lika arbete? Lika lön oavsett kön? Facken kämpar för jämställda löner. Ändå tjänar fackförbundens manliga toppchefer drygt 30 000 kronor mer än sina kvinnliga kolleger. 21 chefer har en årslön på mer än en miljon kronor.

Fackförbundens manliga chefer tjänar drygt 2 500 kronor mer i månaden än sina kvinnliga kolleger. Det visar en granskning som Scoop, tidskriften för grävande journalistik, gjort. (Granskningen publiceras i nästa nummer som kommer ut i morgon, onsdag).

Scoop har granskat de fackliga toppchefernas inkomster 2013.  Resultatet är tydligt. Oavsett yrke tjänar de manliga cheferna mer än sina kvinnliga kolleger, med en genomsnittlig årsinkomst på 720 840. De kvinnliga chefernas årsinkomst landar på 689 883 kronor – en skillnad på drygt 30 000 kronor.

Antalet personer med en inkomst över en miljon kronor är dock jämnt fördelade – elva kvinnor och tio män. Men det är fortfarande männen som har de högsta inkomsterna.

Per BardhPer Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund, hamnar på sjätte plats i miljonligan med en årsinkomst på 1 383 558 kronor 2013

– Oj – jag blir förvånad, säger Per Bardh när Arbetet ringer upp för att fråga hur det känns att vara med i fackens miljonliga.

– Så hög lön har jag inte. Det var bara 2013, då jag bytte jobb. Och lyckades förhandla till mig ett avgångsvederlag på en kvartsmiljon från LO, säger han.

Per Bardh som tidigare arbetade som avtalssekreterare på LO anser tvärtom att han har en rätt låg chefslön.

– Jag tjänar runt 60 000 kronor i månaden i vanliga fall. Men det känns skönt att jag efter tolv år på LO lyckades få lite extra pengar med mig, säger han.

Hälften av dem med miljoninkomster finns bland kanslicheferna. Och listan toppas av personer i Saco- och TCO-förbund.

Av chefredaktörerna är det bara Cissi Elwin Frenkel från tidningen Chef som har en årsinkomst på över en miljon kronor. Arbetets chefredaktör Johanna Kronlid hamnar på tredje plats med en årslön på 847 410kronor.

De tjänar över miljonen

miljonligantabell

(Källa: Scoop)

Scoops granskning

Granskade befattningar: kanslichefer, förhandlingschefer, kommunikations- och presschefer, chefsekonomer/samhällspolitiska chefer och chefredaktörer på fackförbundens tidningar. Antal granskade: 227 Män: 115 Kvinnor:112 Medellön: 705 566 kr Män: 720 840 kr Kvinnor: 689 883 kr Medelålder: 50. Män: 51. Kvinnor:49, 4 Antal med miljoninkomster: 21 (Källa: Tidskriften Scoop)