Martin Klepke webbledartopp

Enligt Folkpartiledaren Jan Björklund är vi på väg mot ett ”curlingsamhälle”. Utsatta personer curlas på tok för mycket.

Återigen står det klart: Jan Björklund saknar hyfs.

Som utbildningsminister försökte han lura i svenskarna att skolan skulle bli i världsklass om bara alla ouppfostrade ungar slutade ”spela Allan”, som han uttryckte det då.

Med samma militära rättframhet ville han i dag lura i Almedalsåhörarna att detta gäller alla. Hela samhället skulle bli bättre om bara de utsatta slutade låta sig curlas.

I stället borde de alltså ta sig i kragen och skaffa jobb, fixa bostad, bli friska eller vad det nu är för utsatthet som drabbat dem.

Att utsatta skolbarn kan ”spela Allan” i folkpartiledarens retorik är tyvärr en oförskämdhet han kommer undan med. Varken barnen själva eller deras skuldtyngda föräldrar kan förväntas säga emot.

Men att ta till samma jargong mot Sveriges sjuka, eller de åtta procent arbetslösa som bitit sig fast medan Alliansen ägnat sin tid åt att sänka skatter för rika?

Nej, Jan Björklund passerade nog i dag en gräns för vad till och med en partiledare kan tillåta sig i form av ohyfsat beteende.

Men naturligtvis är det tacksamt och enkelt att förklara hela samhällsutvecklingen med att vi håller på att bli ett ”curlingsamhälle”.

Det är ett samhälle där inte bara föräldrar ska känna skuld för att de älskar sina barn. Hela samhället ska känna skuld om de bryr sig om samhällets utsatta.

Ansvaret för såväl motgång som medgång läggs därmed över på den enskilde individen själv.

Och voilà, så har Jan Björklund raskt avskaffat behovet av skyddsnät, socialförsäkringar, a-kassa och välfärd.

Var och en sin egen lyckas smed. Och de som inte lyckas har sig själva att skylla.

Bevara oss från Jan Björklunds skyll dig själv-samhälle.

Jan Björklund valdes för snart nio år sedan till Folkpartiledare som en överbryggande kraft mellan dem som kallas kravliberaler och de mer socialt inriktade socialliberalerna.

Det är uppenbart att Björklund sedan länge valt bort de sociala inslagen i Folkpartiets politik.

Till partiets landsmöte i höst vore det välkommet om den socialliberala grupperingen i Folkpartiet gjorde sig ordentligt hörd.

Så vi får en partiledare som vet mer om såväl livets förutsättningar som hyfs.