duell-alm

Vinst eller inte i välfärden duellerade partiledarna Jan Björklund (FP) och Jonas Sjöstedt (V) om på en solig scen i Almedalen i dag.

Expressens reporter Niklas Svensson behövde bara kasta upp välfärdsbollen i luften, sen satte de två partiledarna igång att smasha mot varandra under den partiledarduell som Expressen arrangerade.

Jonas Sjöstedt:

– Om man får skattepengar för att ta hand om våra barn eller sköta vården så ska pengarna gå dit, inte till någon kanalö. Vi är inte kunder, utan medborgare.

Jan Björklund:

– En av de största frihetsreformerna infördes för 20 år sedan. Det var då vi själva fick välja vilken skola som våra barn ska gå i och vilken vård vi ska ha och för att det ska fungera behövs alternativ.

Jonas Sjöstedt:

– Vi tar inte bort möjligheten att välja, vi tar bort möjligheten för privata intressen att ta ut vinster.

Jan Björklund:

– Ni rycker bort mattan för alternativen. Det var ungefär som när T-forden lanserades. Då sa man att ni får välja vilken färg ni vill men vi tillverkar den bara i svart. Ibland går företag med vinst, ibland förlust. Om man tar bort möjligheten att göra vinst kommer företag inte att kunna existera.

Jonas Sjöstedt:

– Det finns två länder i världen som tillåter vinst inom välfärden. Det ena är Chile, det andra Sverige. Och nu ångrar man sig i Chile. I dag kan företag ta ut 10, 20, 30 procent i vinst och det är undersköterskorna och lärarna som drabbas. Det är vanlig enkel matematik, som Carl Bildt sa. Vinst är något som ska tillåtas om man säljer glass eller Expressen, inte inom vården och skolan.

Jan Björklund:

– Hur kommer det sig då att köerna till de privata äldreboenden är så långa? Min 94-åriga mamma vet bättre vilken vård hon vill ha än kommunalrådet.

De två duellanterna kom sedan in på skolan. Jonas Sjöstedt var kritiskt till att resultaten rasat under Jan Björklunds tid som utbildningsminister, men Folkpartiledaren försvarade sig med att resultaten i skolan har försämrats under lång tid.