Sänk skatten och privatisera Arbetsförmedlingen. Det är två förslag som Almega vill se för att få fler utlandsfödda i jobb. På ett seminarium i Almedalen hävdar arbetsgivarna att fördomar och ett kvävande samhällssystem ledde till lägre sysselsättning bland invandrare.

– När jag berättar om en lokalvårdare som älskar sitt jobb, vem ser ni framför er? Ser ni en ung vältränad person som heter Johansson eller någon annan? undrar Azita Shariati, vd på Sodexo i Sverige.

Hon har utsetts till näringslivets mäktigaste kvinna och var i dag med i ett integrationsseminarium som Almega arrangerade i Almedalen.

Sodexochefen säger att en stor del av problemet handlar om oss själva och våra egna fördomar. Att börja jobba med dem är en väg till framgång.

2010 var endast 14 procent av personerna med ledande poster i Sodexo i Sverige kvinnor. Företaget satte upp ett mål om att de skulle bli 50 procent, vilket har uppnåtts nu.

Att få bort fördomar om utlandsfödda trodde hon skulle öka sysselsättningen för den gruppen.

Företagaren Elcim Yilmaz betonar dock andra saker. Hon skyllde på politikerna som hon menar inte förstår entreprenörernas behov.

– Vi har haft så många politiker som har kastat bidrag på oss så nu har vi har blivit tjocka, säger hon.

Almegas har sedan tidigare ett elvapunktersprogram som de hävdar ska skapa 110 000 nya jobb. Sänkt skatt, privatisering av Arbetsförmedlingen och lägre ingångslöner är några av förslagen.

– På så vis kan utlandsfödda närma sig samma sysselsättningsgrad som resten av befolkningen, säger hon

I dag har 64 procent i gruppen utlandsfödda en sysselsättning. Det är samma siffra som OECD-länderna har i genomsnitt. Sverige har dock en av världens högsta sysselsättningsgrader – 80 procent – vilket innebär att vi borde ha högre sysselsättning för utlandsfödda än genomsnittet i OECD.

Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO, säger att han uppskattar att Almega tar tag i integrationsfrågan och håller med om att det inte finns någon ”quick fix”.

– Vi är emot en privatisering av Arbetsförmedlingen men ser gärna en reformering. Och sänkta skatter har redan prövats, men det har inte fungerat.

LO:s lösning är att satsa mer på utbildning.

–  Utbildning är A och O och vi vill se ett ordentligt studielyft. Om man gått samhällslinjen men jobben finns inom vården, då ska det vara möjligt att utbilda sig så att man kan få arbete där, säger Tobias Baudin.