Här samlar vi artiklar om och från Almedalsveckan 2015.

 

Bevare oss för Björklund

LEDARE Folkpartiledaren Jan Björklunds tal om ”curlingsamhälle” är ett försök att lägga skulden för utsatthet på de utsatta själva. Det banar väg för Folkpartiets fortsatta angrepp på såväl a-kassa som socialförsäkringar, skriver Arbetets politiska redaktör Martin Klepke.

 

Sjöstedts välfärdsexposé

LEDARE Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt lyckades hålla sig ifrån de tröttsamma ämnena plikt och ansvar i sitt Almedalstal. I stället lyftes välfärden och rätten till jobb. Det som saknades var uppriktiga ord om att det behövs satsningar i mångmiljardklassen om arbetslösheten varaktigt ska minska, skriver Arbetets politiska redaktör Martin Klepke.

 

Välfärdsduell i Almedalen

ALMEDALEN I stekande sol duellerade Folkpartiets Jan Björklund och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt om vinster i välfärden i dag på Gotland.

 

Nej tack till nytt jobbskatteavdrag

LEDARE Moderaterna vill ha ett nytt, sjätte jobbskatteavdrag, enligt partiledaren Anna Kinberg Batra. Moderaterna fortsätter subventionera hela branscher i stället för att försöka minska arbetslösheten, skriver Arbetets politiske redaktör Martin Klepke.

 

Så ska integrationen fixas

ALMEDALEN När jag berättar om en lokalvårdare som älskar sitt jobb, vem ser ni framför er? Ser ni en ung vältränad person som heter Johansson eller någon annan. Fördomar är en del av förklaring till att utlandsfödda har svårare på svenska arbetsmarknaden, hävdar Azita Shariati, vd på Sodexo i Sverige.

 

Ärkebiskopen: Skamligt

ALMEDALEN Skamligt, sa ärkebiskopen Antje Jackelén under politikerveckan i Almedalen om EU:s flyktingpolitik.

 

Fridolin drömmer om mitten

LEDARE/ALMEDALEN Det är i sanning förunderligt att MP-ledaren Gustav Fridolin redan nio månader efter valet sträcker ut en hand för att i skapa en mittenregering, skriver Arbetets politiske redaktör Martin Klepke.

 

”Inför en årlig läsdag!”

SEMINARIUM/ALMEDALEN Inför en årlig läsdag, locka papporna att läsa själva, låt kulturen kosta. Det var några av de recept som föreslogs när Arbetet ordnade debatt om den sjunkande läsförståelsen i Sverige.

 

SN: Hitresta har gott skydd

ARBETSMARKNAD – Det finns ingen grupp som har så starkt skydd som arbetskraftsinvandrare, säger Karin Ekenger, Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert, efter att regeringen flaggat för att de vill införa bindande anställningsavtal.

 

SD – Sveriges jihadister

LEDARE/ALMEDALEN Utan att veta det, och definitivt utan att vilja jämföras med islamska fundamentalister, talar Sverigedemokraterna samma maktspråk som just dessa, skriver Arbetets politiske redaktör Martin Klepke.

 

Ingen het vecka för pizza

ALMEDALEN Innanför Visby ringmur är kommersen i full gång, men strax utanför är det stiltje under politikerveckan, berättar Mohammed Ali på pizzerian Marco Polo. Annat är det under Gotlands Medeltidsvecka, då har besökarna mindre pengar och pizzaförsäljningen slår i taket.

 

Busch Thors bombmatta

LEDARE/ALMEDALEN Bombhögern har fått en ny galjonsfigur, skriver Arbetets Jonna Sima.

 

”Lärarlyftet ska ses för sig”

LÖNEHÖJNING Den statliga satsningen på lärarlönerna ska inte försvinna in i de allmänna löneförhandlingarna, lovar SKL:s Helene Fritzon.

 

LO-kritik mot lärarlönelyft

LÖNEHÖJNING Om staten pekar ut lärarna som en yrkesgrupp som ska ha mer betalt 2016, vem står då på tur nästa gång? undrar LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin. Skolans situation är speciell, svarar lärarfacken.

 

Ljus framtid utan klyftor

LEDARE/ALMEDALEN Framtiden ser ljus ut – men det krävs en aktiv politik för att minska klyftorna, skriver Arbetets politiske redaktör Martin Klepke.

 

En fråga om människosyn

LEDARE/ALMEDALEN Stefan Löfvens budskap ikväll var diametralt motsatt det Annie Lööf kom med igår, skriver Arbetets politiske redaktör Martin Klepke. Det är människosynen som skiljer.

 

SN hoppas på lönespridning

ALMEDALEN Samtliga deltagare i Arbetets debattpanel i Almedalen gav tummen ned till lagstiftning om lägsta löner och allmängiltigförklaring. Men kring ökad lönespridning gick åsikterna isär.

 

”Reformera arbetsrätten”

ANPASSNING Vi har fått en ny och tuffare arbetsmarknad i Sverige och därför behöver också arbetsrätten reformeras, anser LO-TCO Rättsskydd.

 

Mer lön till skickliga lärare

ALMEDALEN 3 miljarder kronor om året ska ge skickliga lärare ett lönelyft, meddelar statsminister Stefan Löfven.

 

En bastard i arbetsrätten

LEDARE Dagens allmänna visstid är en bastard i svensk arbetsrätt, fjärran från de vikariat som alltid har funnits, skriver Arbetets politiske redaktör Martin Klepke. Arbetsgivarorganisationen Visita försvarar dock med näbbar och klor ett system där den anställde tar hela risken och arbetsgivaren tar vinsten.

 

Lööf borde lämna valpstadiet

LEDARE/ALMEDALEN Om Maud Olofsson på sin tid kallades för Alliansens bäver så är Annie Lööf en gläfsande medium size dog with big dog attitude i dagens borgerlighet, skriver Arbetets Jonna Sima.