Jonna-Sima-webbledare

Det är nästan lite rörande att det första Ebba Busch Thor konstaterar på scenen är att det här är hennes åttonde år i Almedalen. Alla vet ju att hon är på väg att göra sin debut som Almedalstalare i partiledarrollen. Premiärnerverna borde märkas. Men det är ingen blyg viol som KD valt till ordförande, utan klassens duktiga flicka. Rekvisitan och hejarklacken från ungdomsförbundet framför scenkanten är som hämtade från USA. Bush-Thor vill också hålla tal med stöd av endast en textprompter precis som Obama! Hon snubblar knappt en endaste gång på orden. Men till den amerikanska presidentens formuleringskonst är det fortfarande långt.

Sverige präglas av hög arbetslöshet, skenande sjukskrivningstal, en infrastruktur i akut behov av åtgärder, en skola med resultat som störtdyker och en välfärd med stora brister. Men inte Ebba Busch Thors Sverige. Hon väljer i stället att inrikta sitt första Almedalstal på de drygt 300 svenska medborgare som rest för att strida med de islamiska terroristerna i IS – och på att kritisera identitetspolitiken. Det sistnämnda anser hon själv – med rätta förvisso! – vara så krångligt att det kräver en förklaring. Hon förklarar att svaret till varför identitetspolitiken – som i korthet handlar om att människor enbart ses som representanter för sin egen kategori – vunnit mark i samhällsdebatten beror på så kallade ”triggerwarnings”. Hänger du inte med? Lugn, det gjorde inte 99 procent av de andra som lyssnade heller.

De övriga samhällsproblemen drar Busch Thor igenom på några minuter och dessa kan sammanfattas med att Löfven är dum, den svenska modellen är förlegad och mer rut-bidrag är lösningen på Sveriges framtida utmaningar.

Men det mest flagranta i talet är ändå när den fredsvittsklädda KD-ledaren beskriver sin stridsplan. Busch Thor vill bland annat förbjuda IS-krigare att återvända till Sverige. Trots att den enda reella konsekvensen av det förslaget skulle bli att terroristerna aldrig kan bli lagförda för sina brott. Ebba Busch Thor säger dessutom att hon kan tänka sig att skicka JAS-plan för att bomba den islamiska statens framfart! Men hallå, vill man påpeka, alliansfria Sverige åker inte och bombar eller krigar över huvud taget. Senast vi till exempel skickade JAS-plan så var det för att upprätthålla FN:s flygförbud över Libyen 2011.

Det är som att lyssna till de mest naivt framkastade idéerna från partiets ungdomsförbund. Gillar verkligen KD:s eventuella väljare det här? De senaste opinionsmätningarna, där partiet till och med sjunkit under tre procent, tyder i alla fall inte på det.

Men en sak blev i alla fall solklart efter kvällens tal: Bombhögern har fått en ny galjonsfigur.