Det har blivit för dyrt att bygga kylskåp i Mariestad. Omkring 250 anställda berörs när Electrolux i stället flyttar till Ungern.

– Det kommer nog inte helt oväntat. Men visst är det en tung dag, säger platschefen Magnus Karlsson.

Senast från och med första kvartalet 2017 ska Electrolux kylskåpsproduktion vara i full gång i ungerska Nyiregyhaza. Det innebär att de 250 anställda i Mariestad, som nu informerats, riskerar att bli av med jobben.

Ännu har dock inga varsel lagts, betonar Magnus Karlsson, som är platschef i Mariestad.

– Nej, det har vi inte gjort och produktionen kommer ju också att fortsätta som vanligt en bra bit in på 2016, säger han.

– Vi fortsätter processen med att hitta en långsiktigt hållbar alternativ verksamhet för fabriken, för att säkra sysselsättningen för så många som möjligt.

Electrolux har under en längre tid haft svårt att få verksamheten i Mariestad att löna sig. Samtal mellan företagsledningen och facket om har pågått sedan i höstas.

Hur framtiden ser ut för de 250 anställda är fortfarande ovisst. Eventuella varsel kommer dock tidigast att läggas nästa år, enligt Magnus Karlsson.

– Vi har ett antal spår och intressenter som vi utreder just nu. Parallellt med det försöker vi hitta ytterligare möjligheter. Målsättningen är att så många som möjligt ska kunna vara kvar.

Samtidigt kan Electrolux vd Keith McLoughlin vara på väg att lämna sin post. Enligt uppgifter till Dagens Industri söker styrelsen efter en efterträdare, sedan amerikanen, som varit vd för vitvarubolaget sedan 2011, själv ska ha tagit initiativ till att sluta.

Företaget har med anledning av uppgifterna skickat ut ett pressmeddelande där bolaget slår fast att McLoughlin inte har slutat, och att det är normalt för välskötta att ha en successionsordning.