sundstromTvärtemot vad Anders Sundström tidigare uppgett var det Finansinspektionen som tvingade honom att lämna styrelsen i Folksam, uppger Svenska Dagbladet.

I april 2014 utsågs Anders Sundström till styrelseordförande i Folksam Liv. Endast ett drygt halvår senare deklarerade han att han skulle avgå. Svenska Dagbladet har granskat varför.

I flera intervjuer har den före detta socialdemokratiska ministern uppgett att det inte var Finansinspektionen som tvingade honom att lämna posten efter så kort tid. Det var hans eget beslut.

Nu uppger dock Svenska Dagbladet att det var, tvärtemot vad Sundström själv sagt, myndigheten som efter en omfattande granskning inte ville godkänna honom.

Då Folksam och andra stora bolag ska utse en ny ordförande måste de skicka in en ledningsprövning till Finansinspektionen.

Efter stämman i april förra året gjorde Folksam det. I den fanns en bilaga om vilka intressekonflikter som försäkringsbolagets nya styrelseordförande kan hamna i.

Anders Sundström är även styrelseordförande för Swedbank som Folksam har en stor aktiepost i.

Finansinspektionen anser att Folksam Liv inte varit tillräckligt tydliga då redogjort för kapitalförvaltningen i relationen mellan försäkringsbolaget och Swedbank.

I tidigare intervjuer har Anders Sundström försäkrat att det inte var Finansinspektionen som tvingat honom att lämna posten.

Efter att Svenska Dagbladet granskat flera dokument säger han till tidningen:

– Finansinspektionen gillade inte att jag var ordförande i Folksam Liv och Swedbank samtidigt. Därför valde jag att avgå från Folksam Liv.

Anders Sundström var vd och koncernchef i Folksam mellan 2004 och 2013.

LÄS OCKSÅ:
Swedbankarvoden sticker i ögonen
Folksam åker taxi utan kollektivavtal
LO-medlemmars pengar med i Folksams bankaffär