anna_jensenI dag beslutade IF Metalls förbundsstyrelse att det blir Anna Jensen Naatikka som tar över som ny förbundssekreterare den 1 juli 2015. Hon tar över efter Monika Theodorsson som slutat av hälsoskäl.

Vad gör en förbundssekreterare?
– Jag kommer att ansvara för vår organisations- och kommunikationsenhet och planera för kongresser.

Vad är det bästa tricket för att ragga nya medlemmar?
– Det är att prata. Ställa frågan, besöka arbetsplatserna.

Hur går det då?
– Vi har ökat med 1310 sedan årsskiftet och nu har förbundet kring 250 000 aktiva medlemmar. Målet är att vi ska ha en organisationsgrad på 85 procent på kongressen 2017. I dag ligger vi på 79 procent.

På vilket sätt kommer det att märkas att du tar över?
– Jag har varit lokal ombudsman i åtta år och tror att det kan göra en skillnad.

Du jobbar i dag för avdelningen i Sandviken men vad har du gjort annars?
– Jag började som kranförare på Ovako i Hofors där jag bor. Där var jag fackligt aktiv ett par år innan jag blev ombudsman 1998.