Moderaterna vill att socialsekreterare ska arbeta förebyggande ute på fältet. Ett tandlöst förslag tycker facket, som i stället vill ha vill ha mer resurser.

I helgen presenterade Moderaternas partiledning ett förslag om att dirigera om det sociala arbetet i landets moderatledda kommuner. Bland annat vill partiledningen att fler socialsekreterare arbetar kvällar och nätter för att fånga upp unga som hamnat på glid.

Fackförbundet Vision är kritisk till förslaget.

– Jag håller med om att det behövs fler fältare, och mer av förebyggande arbete. Men då behöver vi nyanställa. Vi kan inte ta resurser från en redan ansträngd verksamhet, säger Kristina Folkesson, socialpolitiskt ansvarig på Vision.

Moderaterna hoppas att förslaget ska klubbas under höstens partistämma, men önskar att landets moderatledda kommuner påbörjar arbetet redan nu.

– Jag hoppas att alla moderatledda kommuner tar det förebyggande arbetet på väldigt stort allvar och ser till att socialarbetarna kan vara till exempel ute nu på sommarnätterna och kan sätta in arbete innan det är försent.

Det sparar också resurser för samhället sen, säger Anna Kinberg Batra till Sveriges Radio.

Kristina Folkesson har svårt att förstå hur det överhuvudtaget skulle vara möjligt att lösgöra personal under sommaren, då socialtjänsten är som mest sårbar.

– Kommunerna har redan verksamheter som ägnar sig åt förebyggande ungdomsarbete. Att styra om deras arbete, och låta socialsekreterare göra deras jobb vore bara dumt, och ett enormt resursslöseri.

– Vi behöver inte omfördela arbetet. Vi behöver fler händer i verksamheten, säger Kristina Folkesson.