Ryanair är ett av fem stora flygbolag i Europa som bildar en ny politisk lobbygrupp. Deras mål är att minska antalet strejker och sänka flygskatterna.

I oktober ska Ryanair tillsammans med Air France-KLM, easyjet, International airlines group och Lufthansa bilda en politisk lobbygrupp, uppger Financial Times.

Ryanairs vd Michael O’Leary vill bland annat stoppa flygledarstrejkerna. Den senaste tiden har det varit många arbetsmarknadskonflikter inom flygbranschen. Det första halvåret ställdes 3 000 flygningar in, skriver tidningen.

Cheferna för de fem bolagen uppger att de inte ska slåss om kunderna sinsemellan utan tillsammans koncentrera sig på att möta gemensamma hot.

– Det är anmärkningsvärt att cheferna för dessa bolag talar med en röst och ställer sina egna affärsmodeller och intressen i bakgrunden, säger John Strickland, flygexpert på JLS Consulting, till Financial Times.

Samtidigt är konkurrensen i Europa stenhård i dag och det ser ut att bli ännu värre i framtiden.

Flera statsägda flygbolag från Gulfländerna – Qatar airways, Emirates och Etihad – satsar på att öka sin närvaro i det europeiska luftrummet. De har fått utökade trafikrättigheter och satsar framförallt på långlinjer.

Flygbolagen från Gulfländerna får statssubventioner och publicerar inte sina ekonomiska resultat på ett lika omfattande sätt som de Europeiska bolagen, vilket EU-kommissionen granskar.

Dessutom är arbetsvillkoren för kabinpersonalen dålig. I går berättade Arbetet att ILO prickar Qatar airways för diskriminering. Kvinnorna som jobbar där kan få sparken om de blir gravida.

Samtidigt har även de europeiska bolagen dåligt rykte. Ryanair har mycket aktivt motverkat fackföreningar.

Den nya lobbygruppen ska också försöka sänka flygskatten och ändra regleringar för att förbättra förutsättningarna för europeiska flygbolag.

 

Läs också: