– Man premieras inte som sjuksköterska om man stannar på ett ställe, konstaterar Fredrik Ryngberg. Och kraven ökar hela tiden. Foto: Linda Flood

 

Med norska löner lockar bemanningsföretaget Zest Care sjuksköterskor till anställning. Fredrik Ryngberg blev frilansande sjuksköterska för sju år ­sedan. Nu har han en månadslön på närmare 50 000 kronor.sskgrafik

I stora annonser i dagstidningen Metro ger Zest Care en knuff åt både Vårdförbundet och arbetsgivare i kommun och landsting. Bemanningsföretaget lovar norska månadslöner och tjänstepension från första arbetstimmen, till skillnad från vårdavtalet som innebär att man måste arbeta 416 timmar innan tjänstepensionen börjar betalas in.

– Jag har jobbat med bemanning i tio år och personalbristen blir bara värre och värre. Det är inte klokt att 30-åriga sjuksköterskor i dag måste gå ner i arbetstid för att orka med sitt jobb. Sjukvården har definitivt misslyckats med att skapa attraktiva arbetsplatser, säger Outi
Luiro, utvecklingschef på Zest Care.

Totalt har företaget 600 anställda men alla jobbar inte samtidigt och inte heller heltid. En av dem är Fredrik Ryngberg. I sju år har han arbetat för flera olika bemanningsföretag.

– Jag mådde inte bra av underbemanning och ökad administration så jag valde att lämna min tjänst. I början märktes missnöjet mot bemanningsanställda men nu riktar övrig personal sitt missnöje åt annat håll. Vi är ju där för att hjälpa dem.

Fredrik Ryngberg får oftast jobbkontrakt på minst en vecka i taget. I sommar ska han arbeta på akutkliniken i Lund i fyra månader.

– Då tjänar jag 45 000–50 000 kronor i månaden plus ob-ersättning. Visst har jag ökat på min lön men jag har heller ingen garanti till jobb utan måste vara aktiv och söka uppdrag.

Just nu ser han ingen lösning på underbemanningen i branschen.

– Man premieras inte som sjuksköterska om man stannar kvar på ett ställe. Det krävs betydligt bättre lönetrappor. Kraven har också ökat på personalen. Helst ska patienten vara ute innan hon fått vård.

outicitatI många år har svenska sjuksköterskor sökt sig till Norge för jobb, men i fjol sjönk för första gången ansökningarna om norska legitimationer hos den norska motsvarigheten till Socialstyrelsen, SAK.

– Vi är ett gratisuniversitet för Norge. Det är ett enormt slöseri med skattepengar. Vi måste locka tillbaka de sjuksköterskor som arbetar i Norge, säger Outi Luiro.

Och om den numera lukrativa bemanningsbranschen säger hon:

– Jag förvånas över allmänhetens tolerans för dagens situation, att vi har halv produktion på sommaren. Det tycker jag är helt oacceptabelt. Visst ska vi vara rädda om våra skattemedel, men nu är det en global marknad och vi måste anpassa oss efter den.

 

Läs också: