ryggont

Har du ont i ryggen, armar och nacke? Regelbunden fysisk träning kan minska dina besvär, visar ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Att regelbunden motion minskar risken för hjärtinfarkt, stroke, diabetes och högt blodtryck har varit känt sedan tidigare. Nu visar Arbetsmiljöverkets rapport att det också finns en koppling mellan fysisk träning och minskade besvär i leder och muskler.

Rapporten går dock inte in på vilken sorts träning som är bäst, för vilken yrkesgrupp eller vilket kön. Här behövs mer forskning, enligt rapportförfattarna.

– De generella rekommendationerna vad gäller fysisk aktivitet och träning för att behålla eller förbättra hälsan är att man bör utföra antingen måttligt fysiskt ansträngande aktiviteter under två och en halv timme i veckan eller mer intensiv fysisk aktivitet en timme och en kvart i veckan, säger Eleonor Fransson, docent vid Hälsohögskolan i Jönköping och en av rapportförfattarna.

Det bästa är att sprida aktiviteten över hela veckan och undvika långvarigt stillasittande, enligt forskarna. Varje pass bör vara i minst tio minuter.

Sjukdomar i leder och muskler är tillsammans med psykiska sjukdomar den vanligaste orsaken till sjukskrivningar längre än två veckor hos både kvinnor och män i Sverige. Mest arbetsrelaterade kroppsliga besvär har dock kvinnor, enligt Arbetsmiljöverket. De är även oftare sjukskrivna än män på grund av dessa besvär, framför allt i nacke, armar, ben och fötter.