Schystare villkor till taxiförarna var ett av kraven när Göteborgs stad upphandlade färdtjänsten. Taxi Göteborg och Göteborgsbuss kommer köra merparten av trafiken.

– Avtalet innehåller i princip det som står i kollektivavtalet, säger Mats Andersson, Transports ombudsman, till tidningen Transportarbetaren.

Färdtjänsten i Göteborgs stad upphandlade nyligen ett nytt femårigt avtal, som börjar gälla nästa sommar. Bättre villkor för förarna står inskrivet. Bland annat ska arbetsgivaren stå för försäkringar och arbetskläder, liksom utbildning.

– Vi får inte kräva i upphandlingen att företag ska ha kollektivavtal. Däremot har vi skrivit in förarnas villkor från gällande kollektivavtal, säger Peter Norling, trafikchef för färdtjänsten i Göteborg.

Lönen kommer att räknas upp med två procent per år.

– Nu kommer varken samhället eller chaufförerna att skjuta stora ekonomiska problem framåt. Risken för konkurser med statlig lönegaranti minskar, och förarnas pensioner kommer inte att bli så dåliga, säger Mats Andersson till Transportarbetaren.

Taxi Göteborg och Göteborgsbuss kommer att köra merparten av trafiken. De har kollektivavtal och kräver kollektivavtal av anslutna åkare.