Kristina Stenson, barnmorska på Akademiska sjukhuset, kan glädja sig åt att hennes avdelning fått ett rejält lönelyft. Foto: Johanna Norin

Kristina Stenson, barnmorska på Akademiska sjukhuset, kan glädja sig åt att hennes avdelning fått ett rejält lönelyft. Foto: Johanna Norin

Löneutvecklingen har varit god för Vårdförbundets medlemmar det senaste året. Barnmorskorna i Uppsala toppade med ett lönelyft på 7 procent. En löneökning som föregicks av massuppsägningar och akut brist på personal.

– Först nu ligger Uppsalas barnmorskor i fas med resten av landet – men fortfarande inte särskilt högt, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Det var i mars förra året som förlossningsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala drabbades av massuppsägningar – ett fyrtiotal barnmorskor valde att samtidigt säga upp sig när arbetsgivaren vägrade att gå med på kravet om en löneökning med 4,5 procent. Då låg medianlönen för en barnmorska i Uppsala på 27 400 kronor – och placerade landstingets löner lägst i landet.

– Arbetsgivaren höjde lönerna i panik. Ett tiotal barnmorskor återanställdes, men många valde att gå, säger Monica Carlsson Hedström, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Uppsala.

Sommaren 2014 blev tuff för förlossningsavdelningen och ett femtiotal förlossningar fick flyttas till andra sjukhus på grund av personalbrist.

I dag är bemanningen återställd, men kompetenstappet är fortfarande märkbart.

– Vi har inte återhämtat oss. Och bemanningen är inte optimal. Vi ligger precis på gränsen. Blir någon sjuk, måste andra täcka upp. Det finns inga marginaler, säger Kristina Stenson, barnmorska på Akademiska sjukhuset.

Enligt Vårdförbundet har löneökningen inte heller lett till att det blivit lättare att rekrytera.

– Eftersom en stor del av den erfarna personalen slutade har det varit svårt att behålla barnmorskestudenterna. Varför ska de välja att stanna kvar i Uppsala när de kan få högre lön, och bättre villkor i andra städer, säger Monica Carlsson Hedström.

Kristina Stenson tror att arbetsgivaren förbisett barnmorskornas krav därför att det tidigare varit ett överskottsyrke i Uppsala.

– Så har det varit – de som utbildade sig här stannade kvar. Arbetsgivaren kunde slita ut personal, och ersätta med ny. Nu måste de i stället rekrytera från en marknad där det råder konkurrens. Och det ställer helt andra krav, säger hon.

Uppsägningarna blev så småningom en politisk fråga i Uppsala. Och förbättringar har genomförts. Bland annat har landstinget utformat en plan för hur löneutvecklingen ska se ut de närmsta åren. Något som tidigare saknats för barnmorskor.

– Vårdchefernas tid går i dag åt till att rekrytera. Först när de kan få barnmorskor att stanna – genom en rätt värderad lön, och bra villkor – kan de ägna sig åt det de borde göra, utveckla vården, säger Sineva Ribeiro.

Läs också:

Vårdförbundet har långt kvar