Sänkt skatt för pensionärer, i synnerhet för de med lägst pensioner, från nästa år. Det förslaget tänker regeringen lägga fram i höstbudgeten, lovar statsministern och finansministern.

Dagens situation med högre skatt för pensionärer är orättvis och omoralisk, skriver statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på DN Debatt.

För att råda bot på orättvisan tänker de i höst föreslå att pensionärer från och med nästa år inte ska betala högre skatt än löntagare, vid årsinkomster på upp till cirka 120 000 kronor. Även pensionärer med högre inkomster, upp till 240 000 kronor per år, får sänkt skatt.

För den med en pension på 120 000 kronor innebär det en sänkning med drygt 250 kronor i månaden.

S-MP-regeringen föreslog sänkt skatt för pensionärer redan i sin första budget, men den röstades ner i riksdagen.

– Jag tycker att det är positivt att man nu från regeringen går ut på det här sättet och gör klart att man tänker fullfölja det löfte man gav i valrörelsen, säger Curt Persson, ordförande för Pensionärernas riksorganisation (PRO).

Han säger att det här är en satsning på de som har de lägsta pensionerna.

– Det som står i artikeln läser jag ändå som att det är en start för att ta bort den här orättvisan, att pensionärer betalar mer skatt, helt och hållet.

Satsningen, som läggs fram i höstbudgeten, kostar 2 miljarder kronor. Varifrån pengarna ska tas anges inte i debattartikeln, men de två S-ministrarna skriver att både regeringen och Vänsterpartiet ser det som ”en naturlig prioritering” i budgetpropositionen.