Allt fler chefer sätter sig i skolbänken för att utbilda sig i arbetsmiljö. Rättsfallet om självmordet i Krokom, då två chefer åtalades för vållande till annans död, har blivit en väckarklocka när det gäller arbetsmiljöansvar.

– Det är en klar trend att chefer är mer intresserade av arbetsmiljöfrågorna nu än tidigare, säger Maria Ritzén, utbildningsledare på Prevent, arbetsmarknadsparternas gemensamma arbetsmiljöorganisation.

Prevents utbildning ”Arbetsmiljö för chefer” var fulltecknad under våren. Och redan nu är trycket hårt på utbildningar i höst.

Det handlar om chefer på olika nivåer och från alla möjliga branscher.

– Vi har haft en och annan vd, men de flesta är mellanchefer och så kallade första linjens chefer.

Efter rättsfallet i Krokoms kommun, där socialsekreteraren Lars Person tog sitt liv försommaren 2010 efter att ha blivit varslad om avsked på jobbet, och hans chefer åtalades för arbetsmiljöbrottet vållande till annans död, har många chefer förstått att man till och med kan bli åtalad för allvarliga brister i arbetsmiljön.

– Just straffansvaret får vi många frågor om, säger Maria Ritzén.

Därför ägnas första dagen av den två dagar långa chefskursen åt juridiska frågor. Det är särskilt frågor om delegeringen av arbetsmiljöansvaret som cheferna vill bli bättre på – vilket ansvar har jag som chef, vilket ansvar kan delegeras till mig, och kan jag delegera ansvar till andra?

Prevent utbildar sammantaget runt 6 000 personer varje år, framför allt chefer och skyddsombud.