Tre transportföretag döms att betala arbetsgivaravgifter för sina polska chaufförer och elva polska förare döms att betala skatt i Sverige.

Det beslutade kammarrätten i Göteborg i veckan. Helt i linje med Skatteverkets tolkningar av lagstiftningen.

– Jättebra att domstolen delar vår syn på problemet när svenska företag har anlitat utländsk arbetskraft, säger Pia Bergman, Skatteverkets rikssamordnare mot grov ekonomisk brottslighet, till tidningen Transportarbetaren.

Det juridiska spelet kring polska chaufförer som kört för svenska åkerier har pågått i flera år. Företagen har hävdat att förarna är egna företagare med firman i Polen.

Skatteverket däremot menar att de är anställda av de svenska bolagen och ska skatta här samtidigt som företagen ska betala arbetsgivaravgifter.

Sammanlagt handlar det om åtskilliga skattemillioner, som nu Skatteverket kan kräva in.

Fortfarande kan domarna överklagas, men för ny prövning krävs att Högsta förvaltningsdomstolen beslutar sig för att ta upp fallen igen.

Pia Bergman säger till Transportarbetaren att det borde finnas ett register över företag och enskilda som jobbar i Sverige. För att lättare hålla koll på bolag och förare så att alla håller sig till spelreglerna och inte konkurrerar med oschysta villkor.

Skatteverket har fler liknande ärenden på väg genom de juridiska instanserna och kommer efter sommaren med en rapport, där man kommer att förslå förändringar i lagstiftningen.