Klicka på bilden för att se den i större format. Grafik: Arbetet

Klicka på bilden för att se den i större format. Grafik: Arbetet

Bara 1 av 60 asylsökande som får tillfälligt arbets­tillstånd i väntan på svar på sin asylansökan får jobb. Det visar ny statistik som Migrationsverket tagit fram åt Arbetet.

Förra året beviljade Migrationsverket drygt 25 000 asylsökande tillfälligt arbetstillstånd, eller undantag från skyldigheten att ha arbetstillstånd (AT-und), som det heter inom asyljuridiken. Men de som fick jobb under samma period var inte fler än 447 personer, det vill säga ungefär 1 av 60.

De som söker asyl i Sverige har varit undantagna från kravet på arbetstillstånd sedan juni 1992. Men fram till för fem år sedan gällde detta enbart de personer vars asylansökan beräknades ta lång tid att pröva, i vart fall längre än fyra månader.

Hösten 2010 tog alliansregeringen bort det villkoret, och därmed fick alla asylsökande i praktiken rätt till arbete från dag ett. Med ett villkor – man ska kunna styrka sin identitet eller åtminstone medverka till att göra det.

Lagändringen lanserades av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt som en mycket viktig reform som skulle öppna den svenska arbetsmarknaden för asylsökande.

Under de stora partiledardebatterna inför valet 2010 hävdade han att ”tidigare hade asylsökande i praktiken arbetsförbud”. Men nu skulle alltså portarna till den svenska arbetsmarknaden slås upp för alla asylsökande.

Och året därpå, det vill säga 2011, såg det ut som att Reinfeldt skulle kunna få rätt. Då ökade antalet asylsökande som fick jobb kraftigt jämfört med året innan.

Men sedan dess har det stått still. Eller snarare har antalet asylsökande som fått arbete minskat lite för varje år sedan 2012. Detta trots att de asylsökande som fått arbetstillstånd var dubbelt så många ifjol som 2012.

Vad det kan bero på vill Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson inte svara på.
– Detta är en arbetsmarknadspolitisk fråga och ingenting som Migrationsverket kan styra över på något sätt, förklarar Johanna Måhlen, presskommunikatör, till Arbetet.

Förra året beviljade Migrationsverket drygt 12 000 personer från länder utanför EU arbetstillstånd. Frågan är om inte verket kunde se till att arbetsgivarna kan få tag på den kompetens de behöver bland de 25 000 asylsökande som fick arbetstillstånd enbart under 2014, innan de ger sig ut i den stora världen på jakt efter rätt arbetskraft.

Även den frågan ska besvaras av politikerna, påpekar Johanna Måhlen.
– Migrationsverket styr inte vilka personer företag väljer att anställa. Frågan är dock intressant och värd att diskutera. Det handlar om hur Sverige på bästa sätt kan ta tillvara den kompetens som finns bland asylsökande, säger hon.

Men Tobias Billström (M), tidigare migrationsminister och hjärnan bakom reformen som gav alla asylsökande rätt att arbeta från dag ett, avböjer att svara på Arbetets frågor. Han säger att han inte längre är talesperson för sitt parti i dessa frågor.

 

LÄS OCKSÅ

• Syriern Salar Kobani söker asyl och har fått jobb: ”Jag vill göra rätt för mig”

• Allianspartier: Tillfälligt uppehållstillstånd ger ”jobbincitament”

• LO-utredare: Röstfiske i grumliga vatten

• Ledare: Lagar skapar exploatering av invandrad arbetskraft