Några av stjärnorna i landslaget. (Klicka på bilden för att se den i större format)

Några av stjärnorna i landslaget. (Klicka på bilden för att se den i större format)

Intervju Den åttonde juni spelar Sverige sin första VM-match mot Nigeria i Kanada. Ut på planen springer Det riktiga landslaget. Så heter Moa Svans aktuella bok – och det är så hon ser på det som en del kallar för damlandslaget i fotboll.

När Moa Svan såg att fotbollstidningen Offside har den kaxige John Guidetti, U21-landslagets stora stjärna på omslaget visade hon sin ilska på Instagram: ”Ska ett UNGDOMSLAG å deras lilla Europacup pryda omslaget på Offside när det är VM? Var är Kosse? Var är Fischer? Det är VM! Kom igen! #riktiga landslaget ska vara på alla omslag!”.

Moa Svans göteborgska, även om hon är uppvuxen i Kungsbacka söder om Göteborg, är intakt. Hon säger fottboll, med tjocka och understrukna t:n. Hon älskar fotboll och landslaget och har bland annat skrivit om sport för nättidningen Feministiskt perspektiv. När hon fick frågan från Leopard förlag om hon ville skriva en bok om landslaget hade hon redan börjat fundera i de banorna.

Moa Svan är sedan länge ett fan av landslaget. Dessutom kan hon känna igen sig i spelarna. För henne tog den egna fotbollskarriären slut ganska tidigt, men hon kan också identifiera sig med motståndet som spelarna har mött som kvinnor i en mansdominerad värld. Flera av landslagsspelarna är, liksom Moa själv, öppet lesbiska.

– Det är häftigt att de kan komma från lilla Sverige och vara bland de bästa i hela världen. Samtidigt utmanar de en hel samhällsstruktur genom att bli bland de bästa, säger hon.

Moa Svan menar att landslagets framgångar med publiksuccé och bronsplats i EM på hemmaplan för två år sedan och en kvartsfinal i OS i London 2012 gör det större än herrarnas landslag. Detta trots att så många arbetar, inte minst Svenska Fotbollförbundet, för att herrlandslaget ska vara det som är störst, bäst och vackrast, säger Moa Svan.

Det riktiga landslaget är inte en bok skriven med den uttalade ambitionen att provocera, men risken är stor att den kommer att sticka vissa läsare i ögonen. Moa Svan är heligt förbannad på att nästan alla pengar hamnar i herrfotbollen och på att allt strålkastarljus riktas mot männen. I bokens inledning skriver hon att hon vill rycka bort mattan under fotbollsmakthavarnas fötter: ”och när jag är klar ska det bara finnas ett landslag. Det riktiga landslaget”.

Den här våren har förbundskaptenen Pia Sundhages gloria hamnat lite på sniskan efter en lång smekmånad med pressen och fansen. Moa Svan är kluven till kritiken. Visst är analyser och granskande ett tecken på att landslaget, spelarna och sporten faktiskt tas på allvar, men hon menar att det är mycket lättare att vara kritisk än att hylla.

– Att hylla kvinnor är inte lika accepterat som att hylla män. Du riskerar att bli dumförklarad. Det är som en småtjej som avgudar Justin Bieber; det är lätt att bli avfärdad som fånig. Ett sätt att förhålla sig till mediarapporteringen är att ta fram det kritiska tänkandet och fundera kring strategier och taktik, förklarar hon.

– Medieutrymmet är så litet att man måste välja, säger Moa Svan om hur hon själv har tänkt kring skildrandet av landslaget.

Hon har valt fan-perspektivet. I boken beskrivs Asllani, Sjögran, Schelin, Fischer och Seger som hjältar i en kamp mot orättvisa villkor. Moa Svan vill försöka förändra synen på kvinnor som spelar fotboll. Hon menar att hierarkin i den svenska – och internationella – fotbollen är tydlig, och det märks inte minst i mediebevakningen. Själv har Moa Svan valt att helst hitta sina egna källor, som damfotboll.com och inte minst Alva Nilsson, som twittrar om fotboll under namnet @fotbollsflatan. Om det blir ”knas”, som hon uttrycker det, och kommentatorerna blir för gnälliga under en fotbollsmatch stänger hon av tv-ljudet. Men hon tittar på sportnyheterna på tv och läser tidningarnas sportsidor, om inte annat för att ha koll på hur rapporteringen ser ut och för att kunna följa Det riktiga landslaget ordentligt.

Om Moa Svan får som hon vill kommer boken att väcka en livlig debatt om fördelningen av pengar till mäns och kvinnors fotbollsspelande. Särskilt hoppas hon få svar från Svenska Fotbollförbundet om hur mycket resurser de lägger på sina olika landslag.

Med ett brett leende konstaterar Det riktiga landslagets författare att hon själv blir ”lite pepp” av att läsa boken. Om den verkligen fungerar kanske den kan bli lika viktig som andra typer av böcker var för henne när hon var yngre och ännu inte hade kommit ut som homosexuell. Sarah Waters Tipping the velvet var en sådan bok. Den handlar om en ung tjej i 1890-talets England som blir kär i en kvinnlig music hall-artist.
– Den rev ner världen som jag trodde att den var. Att läsa den gjorde att jag förstod vad det innebär att vara öppen eller inte vara öppen med sin sexualitet, säger Moa Svan.

I sommar ska hon se VM på plats i Kanada tillsammans med sin familj. Hon har ingen lust att linda in sina åsikter. Kompromisslösheten genomsyrar hennes bok och ett samtal med henne. Hon är inte intresserad av att se herrlandslagets matcher och är mer än trött på att svara på frågor om kvinnor som spelar fotboll gör det på någon hög nivå eller inte. Hennes mål med boken är lika kaxigt som det är tydligt:
– Att SVT lägger ner Fotbollskväll och jag får ta över – det skulle vara ett schyst genomslag, säger Moa Svan.

Martin Röshammar

 

VM i fotboll

• VM i Kanada inleds i Edmonton natten till den 7 juni med matchen mellan värdnationen Kanada och Kina.

• Sverige spelar sin första match 22.00 den 8 juni. Den 13 juni möter man USA 02.00 och den 17 juni är det dags för match mot Australien. Även det är 02.00.

• Finalen spelas i Vancouver den 6 juli klockan 01.00.

• VM sänds i TV4 och deras syskonkanaler TV12 och TV4 Sport, hela matchkalendern finns här.

 

Fankommersen tar fart

trojorFör första gången någonsin säljs nu landslagets tröjor i landets sportaffärer. Samtidigt kommer det också att säljas samlarbilder på kvinnliga fotbollsbilder. Den italienska samlarkortsgiganten Panini har gett ut sådana album tidigare, men i år kommer klisterbilderna att säljas även i Sverige.

moa svan

moa-svan

Född: Den 21 mars 1986.
Jobb: Ståuppkomiker, programledare och numera även författare.
Aktuell: Med boken Det riktiga lands­laget (Leopard förlag). Har precis avslutat vårens ”Moa Svan med gäster”, en talkshow på Kulturhuset i Stockholm.

detriktiga