Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

 

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lovar punk och feminism när han debuterar som sommarvärd i P1.
– Jag är jättenervös, säger han om uppdraget.

När Sveriges Radio presenterade årets 58 sommarvärdar stod LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på gräsmattan utanför Radiohuset i Stockholm. För sex veckor sedan kom telefonsamtalet som han trodde var ett skämt.

– Först blev jag paff men sedan, när jag förstod att det var sant, blev jag väldigt överraskad och väldigt glad.

19 juli är det dags för Karl-Petter Thorwaldsson att göra debut i Sommar i P1– ett program som han älskar och som han lyssnade på under uppväxten.

– Jag ska berätta om hur det är att växa upp i ett brukssamhälle och om både för och nackdelar med den solidariteten men också att man inte ska sticka ut och tro att man är någon. Jag ska försöka beskriva hur det har påverkat mig i livet.

Vad gäller politik ska han framförallt prata om alla människors lika värde och den vardag som många unga lever med i dag med otrygga visstidsanställningar.

Är du nervös?

– Ja, jag är jättenervös.

Vad säger familjen?

– Min sambo och mina barn vet om det nu och de är väldigt glada.

Som gammal punkare blir det garanterat åtminstone en punklåt under programmet, lovar LO-basen. Men han har redan fått censurera ett låtval.

– Den sång jag hade valt ut var av Nina Hagen. Men när jag lyssnade på den på 70-talet kunde jag inte tyska eller engelska och det är den mest drogromantiska sången som någonsin har skrivits. Den handlar bara om olika typer av knark så den kan jag inte ha med, säger han och ger ytterligare ett löfte.

– Jag ska försöka att spela musik av bara kvinnliga artister i mitt program. Alla tror att LO:s ordförande bara är en man och en grabb, men jag ska försöka visa på en annan sida av feminism och jämställdhet.

Här är alla årets sommarvärdar

Sommar i P1 JUNI: 20/6 Lena Olin, skådespelare 21/6 David Batra, ståuppkomiker 22/6 Siavosh Derakhti, social entreprenör 23/6 Heléne Anderson, konstnär/fd kriminalinspektör 24/6 Kalle Moraeus, musiker 25/6 Terese Cristiansson, journalist 26/6 Bengt Baron, OS-guldmedaljör i simning 27/6 Mona Malm, skådespelare 28/6 Anna Mannheimer/Peter Apelgren, programledare/journalist, komiker/konstnär 29/6 Tom Alandh, journalist/dokumentärfilmare 30/6 Clara Henry, Youtuber/komiker   JULI: 1/7 Georgios Karpathakis, grundare av sajten "Underbara ADHD" 2/7 Kenneth Macartney, Kanadas ambassadör i Sverige 3/7 Saga Becker, skådespelare 4/7 Liza Marklund, författare 5/7 Edvard Moser, hjärnforskare/Nobelpristagare 6/7 Nina Hemmingsson, konstnär/serieskapare 7/7 Kjell Enhager, föreläsare/ledarskapskonsult 8/7 Hédi Fried, författare/psykolog/överlevare från Auschwitz 9/7 Arash "Ash" Pournouri, manager åt Avicii 10/7 Marianne Mörck, skådespelare/sångare 11/7 Robin Paulsson, komiker/programledare 12/7 Johan Rockström, professor i miljövetenskap 13/7 Nilla Fischer, fotbollsspelare 14/7 Magnus Falkehed, journalist 15/7 Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert/Lyssnarnas sommarvärd 16/7 Leila Lindholm, kock/programledare 17/7 Sverker Olofsson, journalist/programledare 18/7 Sanna Lundell, journalist/programledare 19/7 Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO 20/7 Nisse Hellberg, musiker 21/7 Karin Volo, ledarskaps- och organisationskonsult 22/7 Gunilla Röör, skådespelare 23/7 Arkan Asaad, författare/föreläsare 24/7 Syster Karin, nunna i Alsike kloster 25/7 Zara Larsson, artist/bloggare 26/7 Olle Jönsson, artist/sångare i Lasse Stefanz 27/7 Alice Teodorescu. politisk redaktör/debattör 28/7 Hans Mosesson, skådespelare 29/7 Kristina Sandberg, författare/psykolog 30/7 Maxida Märak, artist/hiphopproducent 31/7 Stig Grybe, skådespelare   AUGUSTI: 1/8 Bea Åkerlund, stylist/designer 2/8 Markus Näslund, före detta ishockeyspelare 3/8 Åsa Jinder, riksspelman/kompositör 4/8 Alexander Ekman, dansare/koreograf 5/8 Jögge Sundqvist, slöjdare/konstnär 6/8 Daniel Poohl, journalist/vd för stiftelsen Expo 7/8 Magdalena Gerger, vd för Systembolaget 8/8 Annika Norlin, låtskrivare/journalist 9/8 Magnus Böcker, vd för börsen i Singapore 10/8 Magnus Nilsson, kock/driver restaurang Fäviken 11/8 Maria Strømme, professor i nanoteknologi 12/8 Owe Sandström, kläddesigner/lärare 13/8 Fredrik Reinfeldt, föreläsare/före detta statsminister 14/8 Ben Gorham, grundare av parfymhuset Byredo 15/8 Seinabo Sey, artist 16/8 Ulla Skoog, skådespelare/komiker