Unionen kommer i avtalsrörelsen att ta strid för att tjänstemännen i Almegaföretag ska få samma pensionsvillkor som andra privattjänstemän. Redan nu säger Almega nej, bland annat med argumentet att företag kommer att lämna Almega för att slippa följa ett sådant kollektivavtal.

– Det är inte bra att tjänstemän med arbetsgivare i Almega får sämre pension. För oss är det här en mycket angelägen fråga. Vi har en åldrande befolkning och det är en påfrestning för alla. Vi i Unionen tycker att det här är en fråga för parterna, säger Niklas Hjert, förhandlingschef hos Unionen.

Almegas arbetsgivarpolitiske chef Stefan Koskinen håller inte med och är inte beredd att gå med på fackets krav

– Det är bekymmersamt. Det här gör att avtalsrörelsen kommer att bli ännu mer stökig, säger han.

I förra avtalsrörelsen kom Unionen överens med arbetsgivarna i industrin, i byggbranschen, i handeln och i transportnäringen om större avsättningar till avtalspensionen ITP och regler som ska göra det lättare för den som vill ta ut pension på deltid – flexpension.

När avtalsperioden började avsatte arbetsgivarna i de här sektorerna 4,5 procent av lönen till avtalspension och när perioden är över kommer pensionsavsättningarna ha ökat med 0,5 procentenheter i alla branscher utom hos Teknikföretagen där ökningen är 0,6. Fackets förhoppning är att bygga vidare på detta och målet är pensionsavsättningar på 6,5 procent.

De nya bestämmelserna innebär ökade möjligheter att gå ner i arbetstid och ta ut en del av sin pension. Och det är från 60 eller 62 år beroende på bransch. Unionens Niklas Hjert säger att många kommer att jobba fler år om de har möjlighet att trappa ner och det är bra när allt större andel av befolkningen är gammal.

Det tror inte arbetsgivarnas Stefan Koskinen på och hänvisar till Pensionsåldersutredningen och hävdar att det inte finns något belägg för att folk kommer att jobba längre om det i större utsträckning kan ta ut deltidspension.

– En undersökning vi gjort med Unionen visar att i våra företag hittar man olika slags individuella lösningar för deltidspension och det fungerar, säger Stefan Koskinen.

Han tycker att det är ett problem att Unionen vill ha en avtalad lösning som ska gälla för alla. I stället anser han att folk har olika behov beroende på var i livet de befinner sig. En barnfamilj i Stockholm som nyligen köpt lägenhet kanske inte vill avstå lön till pensionsavsättningar.

Stefan Koskinen säger också både att fackets krav blir dyrt och att det kan få medlemsföretag att lämna Almega för att slippa de ökade pensionskostnaderna.

Fackets Niklas Hjert argumenterar emot:

– Det här är inte en kostnad som läggs ovanpå utan det tas ur löneutrymmet. Hela systemet med tjänstepension bygger på avsättningar och genom att vi är många i systemet kan vi pressa avgifterna mycket och få ut mycket pension för pengarna.

Stefan Koskinen säger också att det är en dålig affär för alla med en lön under 39 100 kronor i månaden att avstå lön för pension, eftersom då påverkas avsättningen till den allmänna pensionen och storleken på föräldrapenning och sjukpenning. För dem med högre löner finns inte samma effekt eftersom de är uppe i högst nivån i de allmänna systemen.

– Bland Unionens medlemmar är bra avtalspension det främsta kravet. Det kommer före reallöneökningar. Stefan Koskinen missförstår avsiktligt. Med hans resonemang borde man väl plocka bort hela tjänstepensionen, säger Unionens Niklas Hjert.