Hur ska klimatet räddas, migrationen hanteras och hur blir det med den globala strejkrätten? I dag, måndag, inleder FN-organet ILO sin stora internationella konferens i Genève.

I flera år har fack och arbetsgivare stridit om den globala strejkrätten skyddas av ILO:s konventioner eller inte. Under flera år har också länder som brutit mot FN-organets konventioner på arbetsmarknaden lyckats komma undan.

I februari nådde dock fack och arbetsgivare en kompromiss. När ILO i dag inleder sin 104:e internationella konferens blir det en test om vapenvilan består.

– Vi ska börjar med att komma överens om en lista över vilka länder som ska granskas, säger Oscar Eneroth som är LO-representant på konferensen.

Fack och arbetsgivare brukar föra fram olika exempel på vad de anser vara brott mot ILO:s grundläggande konventioner om arbetslivet.

På konferensen kommer stater, fack och arbetsgivare från 185 länder att samlas i två veckor för att också diskutera hur informella jobb ska omvandlas till vita och hur villkoren för företag ska förbättras samt hur arbetstagarnas rättigheter ska skyddas.

I och med att världen i år förhandlar om ett nytt klimatavtal har miljön blivit en viktig fråga. Migration och barnarbetet är också i fokus detta år.

Fakta

ILO Internationella arbetsorganisationen grundades 1919 och är ett FN-organ där stater, fack och arbetsgivare möts för att skapa ett bra arbets­liv i världen, bland annat genom konventioner. Genom att ratificera dessa förbinder sig länder att till exempel förbjuda slavarbete eller se till att fack har rätt att organisera sig och förhandla. Länder som bryter mot konventionerna kan pekas ut offentligt, men inte bötfällas. Ett axplock över vad som händer på ILO-konferensen 1/6 måndag Arbetskommittéerna inleder sina interna möten och flera rapporter presenteras och diskuteras. 5/6 fredag Migrationen har blivit en allt hetare globala fråga. Hur migrationen ska bli säkrare och ländernas arbetsmarknad ska hantera en ökad ström flyktingar från Syrien, Yemen och andra krigshärjade länder är denna dags stora fråga i Genevé. 11/6 torsdag Inför sommarens förhandlingar om ett nytt klimatavtal fokuserar ILO-konferensen denna dag på klimatfrågor. 12/6 fredag På den internationella dagen mot barnarbete diskuterar indiern Kailash Satyarthi, som fick Nobels fredspris förra året, med världsfacket IFS generalsekreterare Sharan Burrow vad som ska göras för de 120 miljoner barn som i dag tvingas arbeta för att överleva. 13/6 lördag Den 104:e internationella ILO-konferensen avslutas.