Tusentals migrantarbetare från Nepal är fast i slavkontrakt, helt utan möjlighet att ta sig hem och bygga upp sina familjers hus. Facket förhandlar med regeringarna på arabiska halvön för att få tillbaka sitt folk.

Över tusen nepaleser arbetar under hårda förhållanden i Oman. Liksom Makhala Giris söner har de ingen möjlighet att åka hem och hjälpa sina familjer att bygga upp husen som raserats.

Under april och maj månad har två stora jordbävningar skakat landet. Därut­över har ett stort antal efterskalv inträffat, som många gånger varit förödande för de svårt skadade husen som ännu stått kvar.

– Vi diskuterar med regeringarna i Oman, Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten. Ingen av dem tillåter arbetarna att ta ledigt och åka hem, säger Bishnu Lamsal, som är generalsekreterare i Nepals allmänna fackföreningsförbund Gefont.

Förbundet har startat stödgrupper för arbetarna som ska hjälpa dem att ta sig hem. Hittills har ingen lyckats.

– I Storbritannien och Amerika har många av våra arbetare kunnat ta ledigt, men på arabiska halvön har vi stora problem. De är fast i slavkontrakt som inte tillåter dem någon ledighet, och trots förhandlingar mellan vår ambassad och regeringen så lyssnar de inte, säger Bishnu Lamsal.

Av Nepals drygt 26 miljoner invånare arbetar 3,5 miljoner utomlands. Då ingår inte de som arbetar i Indien, dit nepaleser kan resa utan pass eller särskilt tillstånd. En tredjedel av Nepals hushåll har minst en familjemedlem utomlands.

Trots försök att skydda sina emigranter har Nepal sällan lyckats hålla rekryteringsföretag och enskilda aktörer ansvariga för de svåra arbetsförhållandena.

Monica Hansson

 

Läs också: