Kommunal vill att S-politikerna i kommuner och landsting ska stå för en vettig personalpolitik.

Kommunals ombud på S-kongressen driver dessutom att den allmänna visstiden ska bort och jämställda löner.

– Politikernas måste ta sitt ansvar. Det verkar inte som de riktigt förstår när de sitter i nämnder och ska besluta över personalpolitiken, säger Lena Nilsson, ombudsman på Kommunal med facklig politiskt ansvar.

Till S-kongressen är 350 ombud valda. 51 av dem är medlemmar i Kommunal och de samlas kring och driver tre motioner på kongressen.

Lena Nilsson berättar att alla ombuden träffats för att förbereda kongressen. Ingen av de motioner har fått partistyrelsens uttalade stöd utan de har ”besvarats”, vilket betyder att partistyrelsen tycker att inget av förslagen i motionerna ska leda till någon åtgärd. Lena Nilsson säger att hon är besviken på det.

Kommunal anser att många delar bör ingå i personalpolitiken i kommuner och landsting. Facket vill att S i arbetsgivarställning ska minska visstiderna, sätta stopp för delade turer, förverkliga ett jämställt arbetsliv och att ställa krav på socialt ansvar vid offentliga upphandlingar.