Byggnads ordförande Johan Lindholm och flera andra fackliga företrädare åker till internationella fotbollsförbundet Fifas kongress i Zürich i morgon, fredag, för att visa organisationen rött kort.

Igår greps flera höga företrädare för Fifa av polisen i Schweiz. De misstänks ha tagit emot cirka 700 miljoner kronor i mutor i samband med beslut om i vilket land fotbolls-VM ska spelas. Bland annat inför placeringen av VM i Ryssland 2018 och i Qatar 2022.

Byggnads har under lång tid kritiserat Fifa för att sätta pengar före byggnadsarbetarnas liv och arbetsmiljö, trots att man är medveten om att tusentals arbetare har dött eller kommer att dö när de bygger fotbollsarenorna i Qatar. Johan Lindholm är inte överraskad av de senaste avslöjandena.

– Jag har sagt att Fifa måste ställa krav på regeringen i Qatar om att införa grundläggande mänskliga rättigheter för de gästarbetare som bygger arenorna. Men Fifa har struntat i våra uppmaningar, säger han i en kommentar om den senaste mutskandalen.

Nu är det uppenbart att det är stora pengar och mutor i omlopp när det ska bestämmas var fotbolls-VM ska spelas, konstaterar Johan Lindholm.

– Regeringen i Qatar har feta plånböcker och många har rymligt samvete. Det är dags att Fifa står upp för rent spel, inte bara på planen utan även vid sidan av.